30.03.2018 | 
Գիտություն
ՔԻՄԻԱՅԻ ԱՄԵՆԱԳՈՒՆԵՂ ՈՒ ՎԱՌ ՃՅՈՒՂԵՐԻՑ ՄԵԿԻ՝ ՍՆՆԴԻ ՔԻՄԻԱՅԻ ՄԱՍԻՆ ՊԱՏՄՈՒՄ Է ԵՊՀ ՊՐՈՖԵՍՈՐ ԿԱՐԻՆԵ ԳՐԻԳՈՐՅԱՆԸ
ՔԻՄԻԱՅԻ ԱՄԵՆԱԳՈՒՆԵՂ ՈՒ ՎԱՌ ՃՅՈՒՂԵՐԻՑ ՄԵԿԻ՝ ՍՆՆԴԻ ՔԻՄԻԱՅԻ ՄԱՍԻՆ ՊԱՏՄՈՒՄ Է ԵՊՀ ՊՐՈՖԵՍՈՐ ԿԱՐԻՆԵ ԳՐԻԳՈՐՅԱՆԸ
Սննդի անվտանգությունը ներկայումս մարդկության առաջ ծառացած ամենալուրջ խնդիրներից է, քանի որ տեխնիկական առաջընթացի և մարդկանց բազմաբնույթ գործունեության հետևանքով միջավայրի աղտոտվածությունը մի շարք հիվանդությունների պատճառ է դառնում:

ԵՊՀ քիմիայի ֆակուլտետն այսօր ակտիվ զբաղվում է մասնագետների պատրաստմանն ուղղված կրթական ծրագրերի մշակմամբ և մասնավոր հատվածի հետ գործնական կապերի հաստատման գործընթացներով: Մասնավորապես՝ 2016 թ.-ից ֆակուլտետում կենցաղային քիմիայի և սննդի անվտանգության մասնագետների համար նախատեսված կրթական ծրագրեր են գործում և՛ բակալավրիատում, և՛ մագիստրատուրայում: Այս տարի ֆակուլտետը կունենա սննդի անվտանգության ոլորտի մագիստրոս առաջին շրջանավարտները: 

 

Ոլորտի խնդիրների, ինչպես նաև կենցաղային քիմիային և սննդի անվտանգությանը վերաբերող կրթական ծրագրի առանձնահատկությունների մասին պատմում է ԵՊՀ քիմիայի ֆակուլտետի ֆիզիկական և կոլոիդների քիմիայի ամբիոնի պրոֆեսոր, կրթական ծրագրի համահիմնադիր Կարինե Գրիգորյանը.

 

«Արդեն երկու տարի է, ինչ ակտիվորեն զբաղվում ենք սննդի անվտանգության ոլորտի մասնագետների պատրաստման աշխատանքներով: Ներդրվել են ծրագրեր, որոնց շրջանակում բակալավրիատի ուսանողները բազային գիտելիքներ են ստանում, իսկ մագիստրոսներն ավելի նեղ մասնագիտական հմտություններ են ձեռք բերում: Մեր մագիստրոսները, ովքեր տարբեր բուհերի ներկայացուցիչներ են, քիմիական բազային կրթություն չունեն, ինչը դժվարացնում է կրթական գործընթացը: Այնուամենայնիվ, երիտասարդների շրջանում այս մասնագիտության հանդեպ հետաքրքրությունն աճում է, և դա պայմանավորված է նաև շուկայում մեծացող պահանջարկով: Գործնական պարապմունքների ընթացքում պարբերաբար այցելություններ ենք կազմակերպում խոշոր կազմակերպություններում, որոնց ընթացքում էլ մեր բոլոր մագիստրոսներն էլ (5 հոգի) այսօր աշխատում են գործող ընկերություններում՝ զուգահեռաբար մշակելով մագիստրոսական ավարտական թեզերը: Ուսանողները մեծ բավականությամբ ու հետաքրքրությամբ են հաճախում, մասնավորապես փորձնական պարապմունքներին: Ուսանող ունենք նույնիսկ Արցախից, մագիստրոսներից մեկն էլ ուսանող երեխաներ ունի (ծիծաղում է): Ընդհանրապես սննդի քիմիան ամենագունեղ ու վառ ճյուղերից մեկն է: Պրոֆեսորադասախոսական կազմն անում է ամեն հնարավորն ուսանողներին պատշաճ գիտելիքով ու գրականությամբ ապահովվելու համար:  Ինչ վերաբերում է կրթական ծրագրերի մշակմանը, ապա պետք է նշեմ, որ այդ գործընթացում ներգրավված են ոլորտի լավագույն մասնագետները, որոնց շարքում նաև մեր ֆակուլտետի շրջանավարտներն են»:

 

Ֆիզիկական և կոլոիդների քիմիայի ամբիոնում առարկայի դասավանդման հետ կապված մի շարք խնդիրներ կան, որոնք բուհի ու ֆակուլտետի ուշադրության կենտրոնում են:

 

«Սննդի անվտանգության ոլորտում և ընդհանարապես քիմիայում միայն տեսական գիտելիքների դասավանդմամբ չես կարող որակյալ ու շուկայում մրցունակ մասնագետ պատրաստել. անհրաժեշտ են լուրջ ու թանկարժեք սարքավորումներ: Մեր ամբիոնն արդեն, ԵՊՀ ղեկավարության շնորհիվ, մի քանի սարք է ձեռք բերել, որոնք էապես հեշտացնում են դասախոսի գործը: Առաջիկայում լաբորատոր նոր կահույքով ու սարքավորումներով հարուստ լաբորատորիա էլ կունենաք, որի համար շնորհակալ ենք ռեկտոր Արամ Սիմոնյանին: Մասնագիտական գրականության պակաս ունենք, քանի որ որակյալ գրականություն ձեռք բերելը բավականին թանկ է: Մասնագիտական գրքեր, իհարկե, ունենք անգլերենով: Եվ չնայած այսօրվա մեր ուսանողության հիմնական շերտի համար անգլերեն գրականությունը հասանելի է, սակայն մայրենի լեզվով գրքերի անհրաժեշտություն շատ կա: Չնայած, որ Եվրոպական ամսագրերի խմբագրական կոլեգիայի անդամ եմ և գրքերի ձեռքբերման համար նախատեսված զեղչերից օգտվելու հնարավորություն ունեմ,  այնուամենայնիվ, մասնագիտական գրքեր շատ թանկ են և հասանելի գրականությունը հիմնականում համացանցից ենք ներբեռնում: Անցյալ տարի ինձ հաջողվեց հրատարակել սննդի անվտանգության, սննդի քիմիայի և տեխնոլոգիաների տերմինաբանական բացատրական բառարան: Ներկայումս էլ մյուս տարվա դիմորդների համար սննդի տեխնոլոգիաների վերաբերյալ լաբորատոր աշխատանքների գիրք եմ պատրաստում»,- փաստեց ԵՊՀ պրոֆեսորը:

 

Կարինե Գրիգորյանը հավելեց նաև, որ երիտասարդների շրջանում ոլորտի վերաբերյալ տեղեկատվության լուրջ պակաս կա. «Պետք է հանրայնացնել տեղեկատվությունը՝ հետաքրքրություն սերմացնելով երիտասարդների շրջանում: Դեռևս դպրոցական նստարանից պետք է ներկայացրել ոլորտի առանձնահատկությունները, շուկայում մասնագետների օրեցօր աճող պահանջարկը, ինչպես նաև ԵՊՀ-ում գործող ծրագրերն ու հեռանկարները: Անելիքներ շատ կան և հենց այս ուղղությամբ էլ պետք է աշխատենք»:

 

Վարդուհի Զաքարյան

Այլ նորություններ
ԳԻՏԱԿԱՆ ԾՐԱԳԻՐ. ԱՌԱՋԱՐԿՎԵԼՈՒ ԵՆ ԿԵՆՍԱՋՐԱԾՆԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅՈՒՆԸ ԽԹԱՆԵԼՈՒ ՆՊԱՍՏԱՎՈՐ ԽԱՌՆՈՒՐԴՆԵՐ
ԿԳՆ գիտության կոմիտեի կողմից ֆինանսավորման է երաշխավորվել ԵՊՀ կենսաբանության ֆակուլտետի ներկայացրած «Օրգանական թափոններից դեպի կենսաջրածին. Թափոնների նախամշակումը և մանրէներում H2-ի արտադրության խթանման գործընթացների կարգավորումը» թեման:
ԻՐԱՆԱԿԱՆ ԼԵԶՎԱԲԱՆՈՒԹՅԱՆ 8-ՐԴ ՄԻՋԱԶԳԱՅԻՆ ԳԻՏԱԺՈՂՈՎԸ ՏԵՂԻ Է ՈՒՆԵՆՈՒՄ ԵՊՀ-ՈՒՄ
«Իրանական լեզվաբանության 8-րդ միջազգային գիտաժողով»-ը անց է կացվում հոկտեմբերի 11-13-ը Երևանի պետական համալսարանում: