14.06.2019 | 
Գիտություն
ԵՊՀ ՄԱՆՐԷԱԲԱՆԱԿԱՆ ԿԵՆՍԱՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱՆԵՐԻ ՀՆԱՐԱՎՈՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ԿԻՐԱՌՈՒՄԸ ՀՀ ԱՇԽԱՏԱՇՈՒԿԱՅՈՒՄ. ՀԱՆԴԻՊՈՒՄ-ՔՆՆԱՐԿՈՒՄ ԱՇԽԱՏԱՇՈՒԿԱՅԻ ՆԵՐԿԱՅԱՑՈՒՑԻՉՆԵՐԻ ՀԵՏ
ԵՊՀ ՄԱՆՐԷԱԲԱՆԱԿԱՆ ԿԵՆՍԱՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱՆԵՐԻ ՀՆԱՐԱՎՈՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ԿԻՐԱՌՈՒՄԸ ՀՀ ԱՇԽԱՏԱՇՈՒԿԱՅՈՒՄ. ՀԱՆԴԻՊՈՒՄ-ՔՆՆԱՐԿՈՒՄ ԱՇԽԱՏԱՇՈՒԿԱՅԻ ՆԵՐԿԱՅԱՑՈՒՑԻՉՆԵՐԻ ՀԵՏ
ԵՊՀ շրջանավարտների և կարիերայի կենտրոնն ու ԵՊՀ մանրէաբանական կենսատեխնոլոգիաների և կենսավառելիքի նորարարական կենտրոնն այսօր կազմակերպել էին «ԵՊՀ մանրէաբանական կենսատեխնոլոգիաների հնարավորությունների կիրառումը ՀՀ աշխատաշուկայում» խորագրով միջոցառում:

Միջոցառմանը ներկա էին հայաստանյան մի շարք ընկերությունների՝ «Armenia Wine» գործարանի, «Երևանի Արարատ կոնյակի-գինու-օղու կոմբինատ»-ի, «Գոլդն Գրեյպ Արմաս»-ի, «Պռոշյանի կոնյակի գործարան»-ի, «Երևանի շամպայն գինիների գործարան»-ի, «Աշտարակ-Կաթ» և «Բջնի և Նոյ» ընկերությունների ներկայացուցիչներ:

Միջոցառումը մեկնարկեց ԵՊՀ մանրէաբանական կենսատեխնոլոգիաների և կենսավառելիքի նորարարական կենտրոնում շրջայցով, որի ընթացքում կենտրոնի տնօրեն Կարեն Թռչունյանը ներկայացրեց ժամանակակից սարքավորումները և դրանց հնարավորությունները՝ խոսելով համագործակցության եզրերի մասին:

Շրջայցից հետո մասնակիցները հավաքվեցին ԵՊՀ եվրոպական ուսումնասիրությունների կենտրոնի Ռոբերտ Շումանի անվան սրահում, որտեղ ողջույնի խոսքով հանդես եկավ ԵՊՀ ուսանողների, շրջանավարտների և հասարակայնության հետ կապերի գծով պրոռեկտոր Ռուբեն Մարկոսյանը:



«Կենտրոնը համալսարանում դիտվում է որպես գերազանցության կենտրոն, որը նպատակ ունի ապահովելու համալսարանի և արդյունաբերական համապատասխան ոլորտների միջև կապը»,- ասաց Ռուբեն Մարկոսյանը:

Նա ներկայացրեց նաև համալսարանի կողմից մշակված ձեռնարկությունների հետ համագործակցության ուղղությունները՝ ձեռնարկությունների ներկայացուցիչների ներգրավումը որպես դասավանդող, ուսանողների պրակտիկայի կազմակերպում ձեռնարկություններում և այլն:

ԵՊՀ գիտական քաղաքականության և միջազգային համագործակցության գծով պրոռեկտոր Արսեն Բաբաջանյանը, խոսելով համալսարանի գիտահետազոտական լաբորատորիաների և կենտրոնների հետ հնարավոր համագործակցությունների մասին, նշեց, որ դրանց թիվը 30-ից ավելի է:



«Կարծում եմ, որ սննդի որակի, սննդի անվտանգության բնագավառին վերաբերող հարցերում պետք է ակտիվ լինել»,- նշեց Արսեն Բաբաջանյանը՝ միջոցառմանը մաղթելով արդյունավետ ընթացք:

Կենտրոնի տնօրեն Կարեն Թռչունյանը պատմեց կենտրոնի մասին՝ նշելով, որ այն ստեղծվել է 2017 թվականի դեկտեմբերին՝ Համաշխարհային բանկի և ՀՀ կառավարության կողմից՝ ՀՀ Կրթության և գիտության նախարարության կրթական ծրագրերի իրականացման գրասենյակի «Կրթության բարելավում» ծրագրի շրջանակում:

Նշենք, որ կենտրոնը հնարավորություն ունի կադրեր պատրաստելու և իրականացնելու գիտահետազոտական աշխատանքներ, ինչպես նաև խորհրդատվական, թեստավորման և այլ ծառայություններ մատուցելու սննդի, ալկոհոլային խմիչքների, դեղագործական արտադրությունների, տարբեր բժշկական լաբորատորիաների և թեստավորման կենտրոնների, պետական մարմինների և ծառայությունների՝ ինչպես ՀՀ-ում, այնպես էլ արտասահմանում գտնվող կազմակերպությունների համար։



Ներկայացնելով կենտրոնի հիմնական ուղղությունները՝ Կարեն Թռչունյանը պատմեց «Կիրառական մանրէաբանություն» մագիստրոսական ծրագրի մասին՝ ընդգծելով այն հանգամանքը, որ ծրագիրը ստեղծվել է՝ աշխատաշուկայի պահանջներից ելնելով և պահանջվող մասնագիտական հմտությունների ուսումնասիրության հիման վրա:

Կարեն Թռչունյանը կարևորեց վերապատրաստումներն ու ամառային դպրոցները՝ որպես կենտրոնի համագործակցային ուղղություն:

ԵՊՀ շրջանավարտների և կարիերայի կենտրոնի տնօրեն Լիլիթ Հակոբյանը, ներկայացնելով կենտրոնի ստեղծման պատմությունը, նշեց, որ այն նպատակ ունի աջակցելու աշխատաշուկայում ուսանողների և շրջանավարտների մրցունակության բարձրացմանը, ինչպես նաև նպաստելու ուսանողների, շրջանավարտների և հնարավոր գործատուների միջև արդյունավետ կապի ապահովմանը:



Լիլիթ Հակոբյանը, խոսելով կենտրոնի գործառույթների մասին, առանձնացրեց աշխատաշուկայի պահանջների ուսումնասիրությունն ու վերլուծությունը, պրակտիկաների, փորձաշրջանի կազմակերպումը, ինչպես նաև բազմաթիվ դասընթացների, ցուցահանդեսների, աշխատանքի տոնավաճառների կազմակերպումը:



Լիլիթ Հակոբյանը նշեց նաև «Վորլդ Վիժն» Հայաստանի, «ԱՄՔՈՐ»-ի և մի շարք այլ գործընկերների հետ արդյունավետ համագործակցությունը:

Միջոցառումն ավարտվեց ոլորտի ներկայացուցիչների և կենտրոնի մասնագետների միջև քննարկմամբ:

 

Մարի Ռաֆյան

Այլ նորություններ
«ԿԱՆԽԱՐԳԵԼԻՉ ՄԻՋՈՑԱՌՈՒՄՆԵՐԻ ԵՎ ԲՆԱՊԱՀՊԱՆԱԿԱՆ ԽՆԴԻՐՆԵՐԻ ԼՈՒԾՄԱՆ ՀԱՄԱՐ ԽՆԱՅԵԼ ՉԻ ԿԱՐԵԼԻ». ԱՐՄԵՆ ԹՌՉՈՒՆՅԱՆ
Ամբողջ աշխարհն այսօր պայքարում է նոր կորոնավիրուսի (COVID19) դեմ՝ իրականացնելով տարաբնույթ միջոցառումներ: Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության կողմից հայտարարված աշխարհավարակի պատճառ դարձած կորոնավիրուսով այսօր աշխարհում վարակված է ավելի քան 1 մլն մարդ: Հայաստանում նոր կորոնավիրուսային հիվանդության հաստատված ավելի քան 730 դեպք է գրանցվել: Երկրում հաստատված է արտակարգ դրություն: Ստեղծված իրավիճակի, իրականացվող միջոցառումների արդյունավետության և սպասվող քայլերի մասին զրուցել ենք ԵՊՀ կենսաքիմիայի, մանրէաբանության և կենսատեխնոլոգիայի ամբիոնի վարիչ, ՀՀ ԳԱԱ թղթակից անդամ, կենսաբ. գիտ. դոկտոր, պրոֆեսոր Արմեն Թռչունյանի հետ:
ԼՈՒՅՍ Է ՏԵՍԵԼ ԱՆԱՀԻՏ ՄԱՆԱՍՅԱՆԻ՝ «ՍԱՀՄԱՆԱԴՐԱԿԱՆ ԿԱՅՈՒՆՈՒԹՅՈՒՆԸ՝ ՈՐՊԵՍ ԿԱՅՈՒՆ ԺՈՂՈՎՐԴԱՎԱՐՈՒԹՅԱՆ ԿԱՐԵՎՈՐԱԳՈՒՅՆ ԳՐԱՎԱԿԱՆ» ՄԵՆԱԳՐՈՒԹՅԱՆ ԱՆԳԼԵՐԵՆ ՏԱՐԲԵՐԱԿԸ
Հրապարակվել է ԵՊՀ սահմանադրական իրավունքի ամբիոնի դոցենտ, իրավ. գիտ. թեկնածու, Արդարադատության ակադեմիայի պրոռեկտոր Անահիտ Մանասյանի՝ «Սահմանադրական կայունությունը՝ որպես կայուն ժողովրդավարության կարևորագույն գրավական» («Constitutional Stability as an Important Prerequisite for Stable Democracy») անգլերեն մենագրությունը: