18.11.2019 | 
Կրթություն
ՖՐԱՆՍԻԱՑԻ ՊՐՈՖԵՍՈՐՆԵՐԸ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԴԱՍԱԽՈՍՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ԵՆ ԿԱՐԴԱՑԵԼ ԿԵՆՍԱԲԱՆՈՒԹՅԱՆ ՖԱԿՈՒԼՏԵՏՈՒՄ
ՖՐԱՆՍԻԱՑԻ ՊՐՈՖԵՍՈՐՆԵՐԸ ՄԱՍՆԱԳԻՏԱԿԱՆ ԴԱՍԱԽՈՍՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ԵՆ ԿԱՐԴԱՑԵԼ ԿԵՆՍԱԲԱՆՈՒԹՅԱՆ ՖԱԿՈՒԼՏԵՏՈՒՄ
ԵՊՀ կենսաբանության ֆակուլտետում այսօր Ֆրանսիայի Բուրգոնի Ֆրանշ-Կոմտե համալսարանից ժամանած պրոֆեսորներ Քամիլ Լուփյակն ու Ստեֆան Գիյոմը դասախոսություններ են կարդացել ուսանողների համար:

Կիրառական կենսաբանության գերազանցության կենտրոնի նախաձեռնությամբ կազմակերպված միջոցառմանը ներկա էին կենտրոնի ղեկավար Նելլի Հովհաննիսյանը, Մանրէաբանական կենսատեխնոլոգիաների և կենսավառելիքի նորարարական կենտրոնի տնօրեն Կարեն Թռչունյանը, ֆակուլտետի դասախոսներ, ուսանողներ:

 

Կիրառական կենսաբանության գերազանցության կենտրոնի ղեկավար Նելլի Հովհաննիսյանը, ողջունելով ներկաներին և շնորհակալություն հայտնելով Ֆրանսիայից ժամանած Քամիլ Լուփյակին ու Ստեֆան Գիյոմին, նշեց, որ Կենսաբանության ֆակուլտետն ակտիվորեն համագործակցում է Ֆրանշ-Կոմտե համալսարանի հետ, և այդ համագործակցության շրջանակում իրենք հրավիրել են պրոֆեսորներին՝ դասախոսությունների շարքով հանդես գալու ֆակուլտետի ուսանողների, ասպիրանտների ու երիտասարդ գիտնականների համար. «Ձեզ ենք ներկայացնելու նաև համատեղ մշակվող և կրկնակի աստիճանաշնորհմամբ մագիստրոսական ծրագիրը, որի հիմնական ուղղություններն են սննդամթերքի և գինու քիմիական, կենսաբանական հետազոտությունները»:

 

Քամիլ Լուփյակը, ողջունելով ներկաներին, ներկայացրեց Ֆրանշ-Կոմտե համալսարանի և ԵՊՀ-ի կողմից համատեղ մշակվող մագիստրոսական ծրագիրը, որը հնարավորություն կտա հայ և ֆրանսիացի ուսանողներին իրենց ուսումնառության մի մասը կամ ամբողջն անցկացնելու համապատասխանաբար Ֆրանշ-Կոմտեում և ԵՊՀ-ում, ինչպես նաև իրենց հետազոտական աշխատանքները կատարելու երկու համալսարանների լաբորատորիաներում:

 

 

Ի դեպ, ուսանողները կարող են ընտրել ծրագրի մանրէաբանական կամ ֆիզիկաքիմիական ուղղությունը: Ծրագրի արդյունքում բավարար կրեդիտներ հավաքած ուսանողները կստանան կրկնակի՝ Ֆրանշ-Կոմտե և Երևանի պետական համալսարանների դիպլոմներ:

 

Ք. Լուփյակը նշեց, որ իրենք արդեն ունեն ուսանողների փոխանակման փորձ, Բուրգոնի համալսարանում իրականացվող մագիստրոսական ծրագրերը շեշտը դնում են հետազոտական բաղադրիչի վրա՝ ուսումնառության ողջ գործընթացի ընթացքում կազմակերպելով երկշաբաթյա դասախոսություններ և մեկշաբաթյա լաբորատոր աշխատանքներ:

 

Պրոֆեսորներ Քամիլ Լուփյակն ու Ստեֆան Գիյոմը լուրջ ուսումնասիրություններ են կատարում սննդամթերքի կենսաքիմիայի և դրա տարբեր բաղադրիչների, ինչպես նաև գինու մանրէաբանական և քիմիական ուսումնասիրությունների ոլորտում, ըստ այդմ՝ նրանց դասախոսությունները նվիրված էին սննդամթերքի բաղադրիչների առանձնահատկություններին, մասնավորապես սպիտակուցների տարբեր աղբյուրներին ու դրանց յուրահատկություններին, գինու հնեցման ու գինեգործական տեխնոլոգիաների նկարագրությանը:

 

Հասմիկ Ասլանյան

Այլ նորություններ
ՏԵՍԱԿԱՆ ԳԻՏԵԼԻՔՆԵՐԸ ՎԵՐԱԾՎՈՒՄ ԵՆ ԳՈՐԾՆԱԿԱՆ ՀՄՏՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ․ «ՏՕՊԱՍ» ԾՐԱԳՐԻ ՀԵՐԹԱԿԱՆ ԽՈՐՀՐԴԱԿՑՈՒԹՅՈՒՆԸ ԵՊՀ-ՈՒՄ
Երևանի պետական համալսարանի տնտեսագիտության և կառավարման ֆակուլտետում այսօր տեղի է ունեցել «ՏՕՊԱՍ»-ի (TOPAS- From Theoretical-Oriented to Practical education in Agrarian Studies) «Տեսական ուղղվածությունից գործնական կրթությանը նվիրված Ագրարային կրթության» ծրագրի հերթական խորհրդակցությունը։
 «ՏՎՅԱԼՆԵՐԻ ԳԻՏՈՒԹՅՈՒՆԸ ԲԻԶՆԵՍՈՒՄ» ՄԱԳԻՍՏՐՈՍԱԿԱՆ ԾՐԱԳՐԻ ՈՐՈՇ ՈՒՍԱՆՈՂՆԵՐ ՇԱՐՈՒՆԱԿԵԼՈՒ ԵՆ ՈՒՍՈՒՄԸ ՍԱՆ ԽՈՍԵԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆՈՒՄ
Երևանի և Սան Խոսեի պետական համալսարանների 2019 թվականին ձեռք բերված համագործակցության շնորհիվ ԵՊՀ տնտեսագիտության և կառավարման ֆակուլտետի «Տվյալների գիտությունը բիզնեսում» մագիստրոսական ծրագրի ընտրական փուլը հաղթահարած 2-4 ուսանող 2020 թ. սեպտեմբերից կշարունակեն ուսումն ԱՄՆ-ի Սան Խոսեի պետական համալսարանի «Data Analytics» (MS) մագիստրոսական ծրագրում։ Համագործակցության, նպատակների ու հետագա գործունեության մասին ysu.am-ը զրուցել է «Տվյալների գիտությունը բիզնեսում» մագիստրոսական ծրագրի ղեկավար Ռուբեն Գևորգյանի և ընտրական փուլ հասած ուսանողներից մի քանիսի հետ։