28.09.2017 | 
Գիտություն
ՍԵՄԻՆԱՐԸ ՆՎԻՐՎԱԾ ԷՐ ՀՀ ԱՆԿԱԽՈՒԹՅԱՆ ՏԱՐԵԴԱՐՁԻՆ
ՍԵՄԻՆԱՐԸ ՆՎԻՐՎԱԾ ԷՐ ՀՀ ԱՆԿԱԽՈՒԹՅԱՆ ՏԱՐԵԴԱՐՁԻՆ
Այսօր ԵՊՀ ռոմանագերմանական բանասիրության ֆակուլտետում տեղի ունեցավ «Օտարները, հայերը և անկախությունը» խորագրով սեմինար-բանավեճ:

Անգլիական բանասիրության ամբիոնի նախաձեռնությամբ կազմակերպված սեմինարի ընթացքում ներկայացվեցին 3 զեկուցումներ՝ «Հայ ինքնությունն ու հայի խնդիրները օտարների մեկնությամբ», «Հայոց ցեղասպանության խնդիրը Օբամայի մեկնությամբ», «Արամ Րաֆֆին՝ հայ արժեհամակարգի և անկախության խնդիրների վերաբերյալ»:

 

Ինչպես նշեց Անգլիական բանասիրության ամբիոնի դոցենտ Նաիրա Գասպարյանը, այս տարի առաջին անգամ էր կազմակերպվում նմանօրինակ սեմինար-բանավեճ. «Միջմշակութային հաղորդակցության բաժնի ուսանողները, ովքեր ուսումնասիրում են նաև դիվանագիտությունը, պարտավոր են իմանալ այս հարցերը, որպեսզի հետագայում գրագետ ներկայացնեն խնդիրները»:

 

Նաիրա Գասպարյանը հավելեց, որ ուսանողներն առնչվելու են նաև մասնագիտական թարգմանությունների, գրավոր և բանավոր խոսքի հետ, ներկայանալու են միջազգային ասպարեզում, ինչի համար ևս անհրաժեշտ են այս գիտելիքները:

 

Զեկուցումները հիմնականում լեզվաբանական հետազոտություններ էին: Քննարկվեցին նաև տարբեր եզրույթներ, որոնք հաճախ են հանդիպում ուսումնասիրություններում (օրինակ՝ ցեղ, ազգ, հայրենիք, ցեղասպանություն և այլն): 

Այլ նորություններ
ԵՊՀ ՊՐՈՖԵՍՈՐԸ ՄԻՋԱԶԳԱՅԻՆ ԳԻՏԱԿԱՆ  ԱՍՈՑԻԱՑԻԱՅԻ ԿՈՂՄԻՑ ՊԱՐԳԵՎԱՏՐՎԵԼ Է ՈՍԿԵ ՄԵԴԱԼՈՎ
ԵՊՀ ռադիոֆիզիկայի կիսահաղորդիչների ֆիզիկայի և միկրոէլեկտրոնիկայի ամբիոնի վարիչ, ֆիզմաթ. գիտ. դոկտոր, պրոֆեսոր, ՀՀ ազգային, ՀՀ ինժեներական և Միջազգային ճարտարագիտական ակադեմիաների ակադեմիկոս Վլադիմիր Հարությունյանին շնորհվել է «FOR USEFUL LABOUR» ոսկե մեդալ:
«ՓՈՐՁՈՒՄ ԵՆՔ ՎԵՐԱԿԱՆԳՆԵԼ ՀԻՆ ԱՇԽԱՐՀԻ ՆԵՐԿԱՅԱՑՈՒՑԻՉՆԵՐԻՆ». ՀԱՐՑԱԶՐՈՒՅՑ ԿԵՆՍԱԲԱՆ ՆԵԼԼԻ ՀՈՎՀԱՆՆԻՍՅԱՆԻ ՀԵՏ
Ցորենի առանձին տեսակների հայրենիքը Հայկական լեռնաշխարհն է։ Հնագիտական պեղումներով ժամանակին հայտնաբերվել են ցորենի ածխացած հատիկներ, և պարզվել է, որ 2,5 հազար տարի առաջ Արարատյան դաշտում մշակել են միահատիկ ու փափուկ ցորեններ։ Հայաստանի տարածքում գարու մշակությունը սկսվել է 5-6 հազար տարի առաջ։ Պեղումների ժամանակ հայտնաբերված հատիկների մաքրությունը և միատարրությունը վկայում են, որ մ.թ.ա. 9-6-րդ դարերում մշակել են բազմաշար գարու բարձրարժեք փոփոխակներ, որոնցից պատրաստել են գարեջուր։