Naira Zh. Sahakyan
Biography
Education
1996 - 2002: YSU, Faculty of Biology, Diploma, AM №000205,

Academic degree
Ph.D. “The traits of metabolism of isolated cultures of Ajuga genevensis and Ajuga chia“, Biotechnology - 03.00.14, Yerevan, 2010.

Professional experience
2003 - 2006: PhD student, YSU, Faculty of Biology, Department of Microbiology and Biotechnology of Microbes and Plants
2007 - 2009: Laboratory assistant, YSU, Faculty of Biology, Laboratory of General Biology
2009 up to date: Researcher, YSU, Faculty of Biology, Laboratory of General Biology
2015 up to date: Co-Assistant, YSU, Faculty of Biology, Department of Microbiology and Biotechnology of Microbes and Plants

Academic courses
Plant physiology, Phytopathology

Scale of professional interests
  • Plant physiology and Plant biotechnology, Biochemistry, The hormonal regulation of growth and development, Stress physiology, Secondary metabolism, Isolated cultures and micropropagation,
  • Methods: Spectrophotometry, Plant cell culture, Obtaining of morphological slides, Microscopying, Preparation of nutrient media for plant cell culture and microorganisms, Methods of sterilization, Testing of antimicrobial activity, Testing of antioxidant activity
  • Computer skills: MS Office, Adobe Photoshop, IE
  • Other skills: Good interpersonal skills, flexibility, time management ability, hardworking ability

    Participation in grant projects
  • 2008 (CRDF), ARBI-9006-YE-08 Bacterial melanin as a biostimulator
  • 2015 (Galoust Gyulbenkian Foundation) (#137782), Travel grant

    Languages
    Armenian, Russian, English

    Professional membership
    Armenian Association of Biotechnologists; (FEBS) Fedeeration of Europian Biochemical Society; The Armenian Society of Young Biologists
    American Society for Microbiology (ASM)
  • Naira Zh. Sahakyan

    Assistant | Faculty of Biology - Chair of Biochemistry, Microbiology and Biotechnology
     
     

    Book

    A. Trchounian, M. Petrosyan, N. Sahakyan

    Redox State as a Central Regulator of Plant-Cell Stress Responses. Chapter 2. Plant Cell Redox Homeostasis and Reactive Oxygen Species (Ed. D.K. Gupta et al.) | Springer International. 2016, 25 p.
     

    Article

    N. Zh. Sahakyan, M. T. Petrosyan, A. H. Trchounian

    Some peculiarities of essential oil of Damask rose growing in high altitude Armenian landscapes (Հայաստանի բարձրադիր գոտիներում աճող դամասկոսյան մասրենու եթերայուղի որոշ առանձնահատկությունները) | ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր: Քիմիա և կենսաբանություն, 2020, հ. 54, #1, էջ 68-74 |

    Armenuhi Moghrovyan, Naira Sahakyan, Anush Babayan, Naira Chichoyan, Margarit Petrosyan, Armen Trchounian

    Essential oil and ethanol extract of oregano (Origanum vulgare L.) from Armenian flora as natural source of terpenes, flavonoids and other phytochemicals with antiradical, antioxidant, metal chelating, tyrosinase inhibitory and antibacterial activity | Current pharmaceutical design. 2019, 25, 16, pp. 1809-1816

    Naira Sahakyan, Margarit Petrosyan, Armen Trchounian

    The activity of Alkanna species in vitro culture and intact plant extract against antibiotic resistant bacteria | Current pharmaceutical design. 2019, 25, 16, pp. 1861-1865

    Naira Sahakyan, Margarit Petrosyan, Izabela Koss-Mikołajczyk, Agnieszka Bartoszek, Tamara Gabour Sad, Muhammad Jawad Nasim, Maia Vanidze, Aleko Kalandia, Claus Jacob, Armen Trchounian

    The Caucasian flora: a still-to-be-discovered rich source of antioxidants | Free radical research. 2019, 12 Sep 2019, pp. 1-10 |

    N. Zh. Sahakyan , M. M. Ginovyan , M. T. Petrosyan , A. H. Trchounian

    Antibacterial and anti-phage activity of Plantago major L. raw material (Plantago major L. հումքի հակաբակտերիական և հակաֆագային ակտիվությունը) | ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր: Քիմիա և կենսաբանություն, 2019, հ. 53, #1, էջ 59-64 |

    N. Zh. Sahakyan , M. T. Petrosyan , A. H. Trchounian

    Some Lamiaceae family plant essential oil chemical composition and their potential as antimicrobial agents against antibiotic-resistant bacteria (Lamiaceae ընտանիքի որոշ բույսերի եթերայուղերը որպես հակամանրէային գործոններ` հակաբիոտիկների նկատմամբ դիմացկուն բակտերիաների դեմ) | ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր: Քիմիա և կենսաբանություն, 2019, հ. 53, #1, էջ 23-28 |

    M. T. Petrosyan, N. Zh. Sahakyan, A. H. Trchounian

    Chemical composition and antimicrobial potential of essential oil of Artemisia dracunculus L., cultivated at high altitude Armenian landscape (Հայաստանի բարձրադիր գոտիներում աճեցված Artemisia dracunculus L. բույսի եթերայուղի քիմիական կազմը և հակամանրէային պոտենցիալը) | ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր: Քիմիա և կենսաբանություն, 2018, հ. 52, #2, էջ 116-121 |

    Hambardzumyan S., Sahakyan N., Petrosyan M., Trchounian A.

    Antioxidant activity of Ajuga genevensis L. in vitro culture | Բույսերի անհող (հիդրոպոնիկ) և հյուսվածքային in vitro մշակույթների ժամանակակից հիմնախնդիրները: 2017թ․, էջ 108-112 |

    Zareyan M., Sahakyan N., Petrosyan M., Trchounian A.

    Antioxidant activity of Stizolophus balsamita Lam. in vitro culture | Բույսերի անհող (հիդրոպոնիկ) և հյուսվածքային in vitro մշակույթների ժամանակակից հինախնդիրները: 2017, էջ 96-100 |

    Պետրոսյան Մ․ Թ, Սահակյան Ն․ Ժ․, Թռչունյան Ա․ Հ․

    Մոդելային փորձերը կենսաբանության մասնագիտական առարկաների դասավանդման գործընթացում | Համահայկական բնագիտական կրթական V գիտաժողով։ «Բնագիտությունը 21-րդ դարում․ Ուսուցման հիմնախնդիրներ և լուծումներ»: 2017, էջ 175-177 |

    Semerjyan I., Petrosyan M., Sahakyan N., Trchounian A.

    Crupina vulgaris Cass. in vitro culture obtaining | Biological Journal of Armenia. 2017, 1(69), 163-166 pp. |

    Babayan A., Sahakyan N., Petrosyan M., Trchounian A.

    The radical scavenging activity of some species of Artemisia genus, represented in Armenian flora | Biological Journal of Armenia. 2017, 1(69), 96-99 pp. |

    Ani Avetisyan, Anahit Markosian, Margarit Petrosyan, Naira Sahakyan, Anush Babayan, Samvel Aloyan, Armen Trchounian

    Chemical composition and some biological activities of the essential oils from basil Ocimum different cultivars | BMC Complementary and Alternative Medicine. 2017, 17, 60, pp. 1-8 |

    A. Avetisyan, A. Markosyan, S. Aloyan, M. Petrosyan, N. Sahakyan, A. Trchounian

    Dermal benefits of essential oil distilled from a high altitude damask rose cultivated in Armenia | Clinical and experimental dermatology, 2016, 7(4), 43-43 pp. |

    Sahakyan N., Petrosjan M., Trchounian A.

    Comparative analysis of chemical composition and biological activities of Ajuga genevensis L. in in vitro culture and intact plant | International Journal of Biological, Biomolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering, 2016, 10 (7), 322-326 pp. |

    M. Petrosyan, N. Sahakyan, A. Babayan, A. Trchounian

    Amberboa sosnovskyi Iljin in vitro culture obtaining | Electronic journal of natural sciences. 2015, 1 (24), p. 7-10 |

    Պետրոսյան Մ., Սահակյան Ն., Թռչունյան Ա.

    Էթիլենը բույսերի և մարդու կյանքում (շարունակություն) | Գիտության աշխարհում Գիտահանրամատչելի հանդես, N 2, 2015 թ. էջ 40-46 |

    Պետրոսյան Մ., Սահակյան Ն., Armen H. Trchounian

    Էթիլենը բույսերի և մարդու կյանքում | Գիտության աշխարհում Գիտահանրամատչելի հանդես, N 2, 2015թ. էջ 46-52 |

    Իսաջյան Ս., Սահակյան Ն., Բաբայան Ա, Պետրոսյան Մ.

    Hypericum elongatum Ledeb. Մեկուսացված կուլտուրայի միկրոբազմացման առանձնահատկությունները | ԵՊՀ ՈՒԳԸ գիտական հոդվածների ժողովածու / Collection of Scientific Articles of YSU SSS, 2015, 1.1(4):99-105 |

    Դավթյան Հ., Սահակյան Ն., Բաբայան Ա., Պետրոսյան Մ

    Sizolophus balzamita Lam. մեկուսացված կալուսի ստացման, աճի և նյութափոխանակության որոշ առանձնահատկությունների շուրջ | ԵՊՀ ՈՒԳԸ գիտական հոդվածների ժողովածու / Collection of Scientific Articles of YSU SSS, 2015, 1.1(4):56 - 61

    N. Sahakyan, M. Petrosjan, A. Trchounian

    Alkanna orientalis (L.) Boiss. plant callus cultures as novel source with antibacterial activity | Journal of Microbial and Biochemical Technology, 2015, 7(4), 46-46 pp. |

    Margarit Petrosyan, Naira Sahakyan, Zaruhi Vardanyan, Anna Poladyan, Yuri Popov, Armen Trchounian

    Alkanna orientalis (L.) Boiss. plant isolated cultures and antimicrobial activity of their extracts: phenomenon, dependence on different factors and effects on some membrane-associated properties of bacteria. | Plant cell tissue and organ culture. 2015, 122(2), 727-738 pp.

    Պետրոսյան Մ.Թ., Սահակյան Ն.Ժ., Թռչունյան Ա.Հ.

    Ինքնուրույն ուսուցման և հետազոտական աշխատանքի հմտությունների զարգացումը կենսաբանության մասնագիտական առարկաների դասավանդման գործընթացում | Բնագետ Գիտահանրամատչելի և գիտամեթոդական հանդես: Համահայկական 4-րդ կրթական գիտաժողով, Երևան 3-4 մայիսի, էջ-147-148, 2014

    Պետրոսյան Մ.Թ., Սահակյան Ն.Ժ., Թռչունյան Ա.Հ.

    Բույսերի մեկուսացված կուլտուրան ոորպես դեղաբանական նշանակությամբ նյութերի ստացման այլընրանքային աղբյուր | Գիտության աշխարհում Գիտահանրամատչելի հանդես, N 2, էջ 48-53. 2014

    Petrosyan M., Sahakyan N.,

    Amberboa sosnovskyi Ilyin in vitro culture obtaining | Electronic Journal of Natural Sciences of National Academy of RA, 2014, p. 7-10

    Бабаян А. М., Исаджян С. А., Петросян М. Т., Саакяан Н. Ж.

    Оценка антимикробной и антиоксидантной активности Hypericum elongatum Ledeb | Актуальные проблемы гуманитарных естественных наук. Москва, н 6-1, с. 38-41, 2014

    Т. И. Ширшова, Н. В. Матистова, Н. Ж. Саакян, М. Т. Петросян

    Содержание нейтральных липидов и жирных кислот в листьях интактных растений и каллусных культурах Ajuga chia и Ajuga genevensis Lamiaceae. Растительные ресурсы | Л., N3, ст. 389-395, 2012

    Karapetyan T. D., Mirzoyan V. S., Hanisyan R. M., Sahakyan N. Zh

    In vitro antimicrobial activity of dried and fresh leaf extracts of old and young apricot trees (Ptunus armeniaca) | The New Armenian Medical Journal, Vol. 5, p. 44 - 49, 2011

    N. Zh. Sahakyan, M. T. Petrosyan, J. A. Aghajanyan

    Оптимизация питательных сред для выращивания культур A. genevensis L. и A. chia Schreb. (A. genevensis L. և A. chia Schreb. կուլտուրաների աճեցման համար օգտագործվող սննդամիջավայրերի կազմի օպտիմալացումը) | ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր: Քիմիա և կենսաբանություն, 2010, #3, էջ 46-51 |

    M. T. Petrosyan, N. Zh. Sahakyan, Yu. G. Popov

    Введение шафрана посевного (crocus sativus l.) в изолированную культуру (Ցանքսային զաֆրանի (crocus sativus l.) մեկուսացված կուլտուրայի ստացումը) | ԵՊՀ գիտական տեղեկագիր, Քիմիա և կենսաբանություն, #3(226), էջ 36-39 (ռուսերեն) |

    N. Zh. Sahakyan, M. T. Petrosyan

    Изучение минимальной ингибирующей концентрации изолированной культуры живучки женевской (ajuga genevensis L.) (Ժնևյան ճանկխոտի (ajuga genevensis l.) Մեկուսացված կուլտուրայի նվազագույն արգելակող կոնցենտրացիայի ուսումնասիրությունը) | ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր: Քիմիա և կենսաբանություն, 2010, #2, էջ 50-54 (ռուսերեն) |

    Sahakyan N.Zh., Petrosyan M.T., Popov Yu.G., Volodin V.V., Matistov N.V., Gruzdev I.V., Shirshova T.I.

    Content of neutral lipids and fatty acids in callus cultures and leaves of intact plants of Ajuga genevensis L and Ajuga chia | Second Balkan Conference On Biology, 21-23 Plowdiv, Bulgaria, 2010, pp. 87- 90

    Саакян Н .Ж., Петросян М.Т.

    Особенности каллусных культур Ajuga genevensis L. корневого и листового происхождения. Актуальные проблемы ботаники в Армениии | Материалы межд. конф., посвященной 70-летию Института ботаники, бот. Сада НАН РА и 90-летию академика В.О. Казаряна, Ереван, ст. 277-279, 2008

    Саакян Н. Ж., Петросян М. Т., Агаджанян Дж. А.

    Антибактериальная активность изолированной культуры живучки женевской Ajuga genevensis L. | Биологический журнал Армении, 1-2 (60), ст. 60-65, 2008

    Саакян Н. Ж., Петросян М. Т., Агаджанян Дж. А.

    Перспективы получения биологически активных веществ из изолированных культур Ajuga genevensis L . Биология: Теория, Практика, Эксперимент | Сборник материалов международной научной конференции, с.15-17, Саранск – 2008

    N. G. Sahakyan

    Морфофизиологические особенности изолированных культур живучки женевской (Ajuga jenevensis L.), произрастающей в различных высотных поясах (Տարբեր բարձրության գոտիներում աճող ժնևյան ճանկխոտի (Ajuga genevensis L.) մեկուսացված կուլտուրաների մորֆոֆիզիոլոգիական առանձնահատկությունները) | ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր, Բնական գիտություններ, 2008, #2, էջ 113-117 (ռուսերեն) |

    Sahakyan N.Zh., Volodin V.V., Volodina S.O., Agajanyan J.A., Petrosyan M.T., Popov Yu.G.

    Isolated culture of Ajuga genevensis L. as a potential source of biological active substances | The New Armenian Medical Journal Vol.2 (2008), N4, December, Yerevan, pp. 65-74

    N. J. Sahakyan, J. A. Aghajanyan, M. T. Petrosyan, Yu. G. Popov

    Получение изолированных культур AJUGA GENEVENSIS L. и AJUGA CHIA SCHREB L. и их характеристика (AJUGA GENEVENSIS L.- ի և AJUGA CHIA SCHREB.-ի մեկուսացած կուլտուրաների ստացումը և բնութագիրը) | ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր, Բնական գիտություններ, 2007, #2, էջ 96-100 (ռուսերեն) |
     

    Thesis

    A. Trchounian, N. Sahakyan, M. Ginovyan, M. Petrosyan

    Antibacterial and Anti-phage Activity of Raw Material Plantago major L., a Medicinal plant Grown in Armenia | ASM General Meeting ASM MICROBE 2019. AES-1068

    A. Trchounian, L. Gabrielyan, N. Sahakyan

    Overcoming Antibiotic Resistance: Heavy Metal Nanoparticles as Antibacterial Agents against Antibiotic Resistant Escherichia coli Strains | ASM General Meeting ASM MICROBE 2019. AAR-650

    N. Sahakyan, M. Zareyan, S. Hambardzumyan, M. Petrosyan, A. Trchounian

    ln vitro antioxidant potential of ethanol extracts of different plants from Armenian flora | "Towards a Redox Heslthy Aging" WGs Meeting of the NutRed0x COST Action CA1611Z. 2018, p. 22 |

    M. Ginovyan, M. Petrosyan, N. Sahakyan, A. Trchounian

    Gc-MsA nalysis of Bio-ActiveC ompoundsfr om Methanol Extractso f R. ObtusifoliusLa.n d A. EupatoridL . Possessnig Anti m icrobiaI Activity | ASM MICROBE 2018 American Society for Microbiology General Meeting. 2018, p. SUNDAY-624

    M. Petrosyan, N. Sahakyan, A. Avetisyan, S. Aloyan, A. Trchounian

    The Chemical Composition and Antimicrobial Potential of Artemisia Dracunculus L., Cultivated At High Altitude Armenian Landscape | ASM MICROBE 2018. p. SUNDAY-620

    I. Bazukyan, D. Soghomonyan, A. Margaryan, N. Sahakyan, M. Petrosyan, A. Trchounian

    Antibiotic resistance of bacteria: novel findings on antimicrobial agents and activation of resistance genes | ASM MICROBE 2018 american society for microbiology general meeting. 2018, p. SUNDAY-611

    Naira Sahakyan, Margarit Petrosyan, Armen Trchounian

    Antoixidant activity from alcohol extracts of some plants of Armenian flora: The highest level and its probable nature | 3rd Congress of Polish Biosciences BIO2018. 2018, p. 63

    Sahakyan N., Petrosyan M., Trchounian A.

    The antioxidant activity of Ajuga genevensis L. in vitro culture | XI-th international conference “The biology of plant cells in vitro and biotechnology”. 2018, p. 190

    Petrosyan M. T., Sahakyan N. Zh., Aloyan S., Trchounian A.

    Comparative analysis of Amberboa sosnovskyi ILJIN intact plant and isolated culture chemical composition and biological activity | XI-th International conference "THE BIOLOGY OF PLANTE CELLS in vitro AND BIOTECHNOLOGY'. 2018, p. 180

    Sahakyan N., Petrosyan M., Trchounian A.

    The Radical Scavenging Activlty of Ajuga genevensis L. in vitro culture | NutRedOx COST Action CA16112 & Postgraduate Training Network ,'NutriOx', 2017. p. 65 |

    N. Sahakyan, M. Petrosyan, A. Avetisyan, A. Markosyan, S. Aloyan, A. Babayan, A. Trchounian

    Essential Oil from Thymus vulgaris L. as Antimicobial Agent | ASM MICROBE 2017 General Meeting. 2017, p. 19 |

    Naira Sahakyan, Margarit Petrosyan, Armen Trchounian

    Free radical scavenging activity of Amberboa sosnovskyi ILJIN, Hypericum elongatum LEDEB and Stizolophus balsamita Lam plant isolated cultures | NutriOx 2016, p. 33 |

    M. Petrosyan, A. Avetisyan, A. Markosian, N. Sahakyan, A. Babayan, S. Aloyan, A. Trchounian

    Essential Oils of Basil Plants as Antimicrobial Agents | American Sociaty for Microbiology General Meeting ASM MICROBE 2016, p. 189

    N. Sahakyan, M. Petrosyan, A. Avetisyan, A. Markosian, S. Aloyan, A. Trchounian

    Antimicrobial Activity of the Essential Oils of Ziziphora Clinopodioides Lam. from Armenia | American Society for Microbiology General Meeting ASM MICROBE 2016, p. 188

    Naira Sahakyan, Margarit Petrosyan, Armen Trchounian

    Comparative analysis of chemical composition and biological activities of Ajuga genevensis L. in in vitro culture and intact plants | ICAB 2016: 18th International Conference on Advances in Biology. 2016-, p. 105

    Popov Yu. G., Petrosyan M. T., Aghajanyan J. A., Hambardzumyan A. A., Sahakyan N. G.

    Third Moscow international congress Biotechnology: state of the art and prospects of development | “Antibacterial activity of extracts of the isolated cultures of Ajuga genevensis”, Russia, Moscow, March 14-18 2005