Skip to main content
Գլխավոր
envelope
ՀայերենРусскийEnglish

Main Navigation (Arm)

  • Ընդունելություն
    • Բակալավրիատ
    • Մագիստրատուրա
    • Ասպիրանտուրա
    • Օտարերկրյա ուսանողներ
    • Նախապատրաստական դասընթացներ
    • Դիմորդների հետ տարվող աշխատանքներ
    • ԵՊՀ ՍԹԵՄ ավագ դպրոց
  • Կրթություն
    • Առաջինկուրսեցու ուղեցույց
    • Կրթական ծրագրեր
    • Մանկավարժի որակավորման շնորհում
    • Ակադեմիական գրագրության կենտրոն
    • Շարունակական կրթություն
    • Ակադեմիական օրացույց
  • Գիտություն
    • Բաց գիտություն
    • Գիտաժողովներ
    • Գրադարան
    • Դրամաշնորհներ
    • Հրատարակչություն
    • Մասնագիտական խորհուրդներ
    • ՄՌԿ ռազմավարություն հետազոտողների համար
  • Նորություններ
    • Իրադարձություններ
    • Միջոցառումներ
    • Լուրեր
    • Տեղեկագիր
    • Հայտարարություններ
    • Պատկերասրահ
    • Տեսադարան

Secondary navigation (Arm)

  • ԵՊՀ-ի մասին
    • ԵՊՀ կառավարումը
    • ԵՊՀ խորհրդանիշները
    • Միջազգային համագործակցություն
    • Որակի ապահովում
    • ԵՊՀ պատմության թանգարան
    • Աշխատանք ԵՊՀ-ում
    • Հաճախ տրվող հարցեր
  • Կառուցվածք
    • ԵՊՀ ֆակուլտետներ և կրթական կենտրոններ
      • Աշխարհագրության և երկրաբանության ֆակուլտետ
      • Աստվածաբանության ֆակուլտետ
      • Արևելագիտության ֆակուլտետ
      • Ժուռնալիստիկայի ֆակուլտետ
      • Ինֆորմատիկայի և կիրառական մաթեմատիկայի ֆակուլտետ
      • Իրավագիտության ֆակուլտետ
      • Կենսաբանության ֆակուլտետ
      • Հայ բանասիրության ֆակուլտետ
      • Մաթեմատիկայի և մեխանիկայի ֆակուլտետ
      • Մանկավարժության և կրթության զարգացման կենտրոն
      • Միջազգային հարաբերությունների ֆակուլտետ
      • Պատմության ֆակուլտետ
      • Ռուս բանասիրության ֆակուլտետ
      • Սոցիոլոգիայի ֆակուլտետ
      • Տեղեկատվական տեխնոլոգիաների կրթական և հետազոտական կենտրոն
      • Տնտեսագիտության և կառավարման ֆակուլտետ
      • Փիլիսոփայության և հոգեբանության ֆակուլտետ
      • Քիմիայի ֆակուլտետ
      • Եվրոպական լեզուների և հաղորդակցության ֆակուլտետ
      • Եվրոպական ուսումնասիրությունների կենտրոն
      • Ֆարմացիայի ինստիտուտ
      • Ֆիզիկայի ինստիտուտ
      • Քաղաքացիական պաշտպանության ամբիոն
      • Ֆիզիկական դաստիարակության և սպորտի ամբիոն
    • Column Wrapper
      • ԵՊՀ ՍԹԵՄ ավագ դպրոց
      • ԵՊՀ Իջևանի մասնաճյուղ
    • Գիտական կենտրոններ և լաբորատորիաներ
      • Կենսաբանության գիտահետազոտական ինստիտուտ
      • Հայագիտական հետազոտությունների ինստիտուտ
      • Հումանիտար հետազոտությունների ինստիտուտ
      • Մաթեմատիկական և կիրառական հետազոտությունների կենտրոն
      • Քիմիայի գիտահետազոտական կենտրոն
      • Ֆարմացիայի ինստիտուտի գիտահետազոտական կենտրոն
      • Ֆիզիկայի գիտահետազոտական ինստիտուտ
    • Գիտաուսումնական կենտրոններ
      • Ամերիկյան հետազոտությունների կենտրոն
      • Գերմեծ ինտեգրալ սխեմաների նախագծում (Սինոփսիս) մասնագիտացման լսարան-լաբորատորրիա
      • Դեղերի որակի հսկման և մոնիթորինգի գիտաուսումնական կենտրոն
      • Իրավաբանական կլինիկա
      • Կիրառական հոգեբանության կենտրոն
      • Հունագիտության գիտաուսումնական կենտրոն-գրադարան
      • Մանրէաբանական կենսատեխնոլոգիաների և կենսավառելիքի նորարարական կենտրոն
      • Ռուսական կենտրոն
      • Ռուսաստանյան հետազոտությունների կենտրոն
      • Սոցիոլոգիայի հեռաուսուցման լաբորատորիա
    • Column Wrapper
      • Բաններ
    • ԵՊՀ վարչական ստորաբաժանումներ
      • Անձնակազմի կառավարման բաժին
      • Արխիվ
      • Ավտոպարկ
      • Բիզնես ինկուբատոր
      • Բյուրականի ուսումնաարտադրական բազա
      • Բուժկետ
      • Գիտական քարտուղարություն
      • Գիտական քաղաքականության վարչություն
      • Գնումների կազմակերպման վարչություն
      • Դոկտորական կրթության կենտրոն
      • ԵՊՀ պատմության թանգարան
      • Էներգետիկ համակարգի շահագործման բաժին
      • Ընդհանուր բաժին
      • Ընդունելության և դիմորդների հետ տարվող աշխատանքների կենտրոն
      • Իրավաբանական ծառայություն
      • Ծաղկաձորի ուսումնաարտադրական բազա
      • Հակահրդեհային ծառայություն
      • Հատուկ բաժին
      • Հաշվապահական հաշվառման վարչություն
      • Հյուրերի տուն
      • Հրատարակչություն
      • Մարքեթինգի բաժին
      • Միջազգային համագործակցության վարչություն
      • Մշակույթի կենտրոն
      • Շրջանավարտների և կարիերայի կենտրոն
      • Որակի ապահովման կենտրոն
      • Ռազմավարական պլանավորման կենտրոն
      • Ռեկտորի աշխատակազմ
      • Սարգիս և Մարի Իզմիրլյանների անվան գրադարան
      • Տարածքի բարեկարգման և կանաչապատման բաժին
      • Տեղեկատվական տեխնոլոգիաների վարչություն
      • Տնտեսական գործունեության կազմակերպման և վերահսկման բաժին
      • Ուսումնամեթոդական վարչություն
      • Ուսանողական հանրակացարան
      • Ուսանողների հետ տարվող աշխատանքների կենտրոն
      • Ֆինանսական վերլուծությունների վարչություն
  • Կառուցվածք
  • Շրջանավարտներ և կարիերա
    • Կարիերայի կենտրոն
    • Շրջանավարտների համայնք
    • ԵՊՀ բարեկամներ
  • Ուսանողական կյանք
    • Արվեստ և մշակույթ
    • ԵՊՀ ուսանողական խորհուրդ
    • ԵՊՀ ուսանողական գիտական ընկերություն
ՀայերենРусскийEnglish
envelope

Main Navigation (Arm)

  • Ընդունելություն
    • Բակալավրիատ
    • Մագիստրատուրա
    • Ասպիրանտուրա
    • Օտարերկրյա ուսանողներ
    • Նախապատրաստական դասընթացներ
    • Դիմորդների հետ տարվող աշխատանքներ
    • ԵՊՀ ՍԹԵՄ ավագ դպրոց
  • Կրթություն
    • Առաջինկուրսեցու ուղեցույց
    • Կրթական ծրագրեր
    • Մանկավարժի որակավորման շնորհում
    • Ակադեմիական գրագրության կենտրոն
    • Շարունակական կրթություն
    • Ակադեմիական օրացույց
  • Գիտություն
    • Բաց գիտություն
    • Գիտաժողովներ
    • Գրադարան
    • Դրամաշնորհներ
    • Հրատարակչություն
    • Մասնագիտական խորհուրդներ
    • ՄՌԿ ռազմավարություն հետազոտողների համար
  • Նորություններ
    • Իրադարձություններ
    • Միջոցառումներ
    • Լուրեր
    • Տեղեկագիր
    • Հայտարարություններ
    • Պատկերասրահ
    • Տեսադարան

Secondary navigation (Arm)

  • ԵՊՀ-ի մասին
    • ԵՊՀ կառավարումը
    • ԵՊՀ խորհրդանիշները
    • Միջազգային համագործակցություն
    • Որակի ապահովում
    • ԵՊՀ պատմության թանգարան
    • Աշխատանք ԵՊՀ-ում
    • Հաճախ տրվող հարցեր
  • Կառուցվածք
    • ԵՊՀ ֆակուլտետներ և կրթական կենտրոններ
      • Աշխարհագրության և երկրաբանության ֆակուլտետ
      • Աստվածաբանության ֆակուլտետ
      • Արևելագիտության ֆակուլտետ
      • Ժուռնալիստիկայի ֆակուլտետ
      • Ինֆորմատիկայի և կիրառական մաթեմատիկայի ֆակուլտետ
      • Իրավագիտության ֆակուլտետ
      • Կենսաբանության ֆակուլտետ
      • Հայ բանասիրության ֆակուլտետ
      • Մաթեմատիկայի և մեխանիկայի ֆակուլտետ
      • Մանկավարժության և կրթության զարգացման կենտրոն
      • Միջազգային հարաբերությունների ֆակուլտետ
      • Պատմության ֆակուլտետ
      • Ռուս բանասիրության ֆակուլտետ
      • Սոցիոլոգիայի ֆակուլտետ
      • Տեղեկատվական տեխնոլոգիաների կրթական և հետազոտական կենտրոն
      • Տնտեսագիտության և կառավարման ֆակուլտետ
      • Փիլիսոփայության և հոգեբանության ֆակուլտետ
      • Քիմիայի ֆակուլտետ
      • Եվրոպական լեզուների և հաղորդակցության ֆակուլտետ
      • Եվրոպական ուսումնասիրությունների կենտրոն
      • Ֆարմացիայի ինստիտուտ
      • Ֆիզիկայի ինստիտուտ
      • Քաղաքացիական պաշտպանության ամբիոն
      • Ֆիզիկական դաստիարակության և սպորտի ամբիոն
    • Column Wrapper
      • ԵՊՀ ՍԹԵՄ ավագ դպրոց
      • ԵՊՀ Իջևանի մասնաճյուղ
    • Գիտական կենտրոններ և լաբորատորիաներ
      • Կենսաբանության գիտահետազոտական ինստիտուտ
      • Հայագիտական հետազոտությունների ինստիտուտ
      • Հումանիտար հետազոտությունների ինստիտուտ
      • Մաթեմատիկական և կիրառական հետազոտությունների կենտրոն
      • Քիմիայի գիտահետազոտական կենտրոն
      • Ֆարմացիայի ինստիտուտի գիտահետազոտական կենտրոն
      • Ֆիզիկայի գիտահետազոտական ինստիտուտ
    • Գիտաուսումնական կենտրոններ
      • Ամերիկյան հետազոտությունների կենտրոն
      • Գերմեծ ինտեգրալ սխեմաների նախագծում (Սինոփսիս) մասնագիտացման լսարան-լաբորատորրիա
      • Դեղերի որակի հսկման և մոնիթորինգի գիտաուսումնական կենտրոն
      • Իրավաբանական կլինիկա
      • Կիրառական հոգեբանության կենտրոն
      • Հունագիտության գիտաուսումնական կենտրոն-գրադարան
      • Մանրէաբանական կենսատեխնոլոգիաների և կենսավառելիքի նորարարական կենտրոն
      • Ռուսական կենտրոն
      • Ռուսաստանյան հետազոտությունների կենտրոն
      • Սոցիոլոգիայի հեռաուսուցման լաբորատորիա
    • Column Wrapper
      • Բաններ
    • ԵՊՀ վարչական ստորաբաժանումներ
      • Անձնակազմի կառավարման բաժին
      • Արխիվ
      • Ավտոպարկ
      • Բիզնես ինկուբատոր
      • Բյուրականի ուսումնաարտադրական բազա
      • Բուժկետ
      • Գիտական քարտուղարություն
      • Գիտական քաղաքականության վարչություն
      • Գնումների կազմակերպման վարչություն
      • Դոկտորական կրթության կենտրոն
      • ԵՊՀ պատմության թանգարան
      • Էներգետիկ համակարգի շահագործման բաժին
      • Ընդհանուր բաժին
      • Ընդունելության և դիմորդների հետ տարվող աշխատանքների կենտրոն
      • Իրավաբանական ծառայություն
      • Ծաղկաձորի ուսումնաարտադրական բազա
      • Հակահրդեհային ծառայություն
      • Հատուկ բաժին
      • Հաշվապահական հաշվառման վարչություն
      • Հյուրերի տուն
      • Հրատարակչություն
      • Մարքեթինգի բաժին
      • Միջազգային համագործակցության վարչություն
      • Մշակույթի կենտրոն
      • Շրջանավարտների և կարիերայի կենտրոն
      • Որակի ապահովման կենտրոն
      • Ռազմավարական պլանավորման կենտրոն
      • Ռեկտորի աշխատակազմ
      • Սարգիս և Մարի Իզմիրլյանների անվան գրադարան
      • Տարածքի բարեկարգման և կանաչապատման բաժին
      • Տեղեկատվական տեխնոլոգիաների վարչություն
      • Տնտեսական գործունեության կազմակերպման և վերահսկման բաժին
      • Ուսումնամեթոդական վարչություն
      • Ուսանողական հանրակացարան
      • Ուսանողների հետ տարվող աշխատանքների կենտրոն
      • Ֆինանսական վերլուծությունների վարչություն
  • Կառուցվածք
  • Շրջանավարտներ և կարիերա
    • Կարիերայի կենտրոն
    • Շրջանավարտների համայնք
    • ԵՊՀ բարեկամներ
  • Ուսանողական կյանք
    • Արվեստ և մշակույթ
    • ԵՊՀ ուսանողական խորհուրդ
    • ԵՊՀ ուսանողական գիտական ընկերություն
  1. Գլխավոր
  2. Նորություններ
  3. ԵՊՀ կենսաբանները Հայաստանում զարգացնում են սննդագիտությունը
Հոկտեմբեր 16, 2023 | 14:13
Գործընկերներ
Կրթություն
Միջազգային համագործակցություն

ԵՊՀ կենսաբանները Հայաստանում զարգացնում են սննդագիտությունը

Սնունդը, կարևոր դերակատարում ունենալով հիվանդությունների կանխարգելման և բուժման գործում, դարձել է ԵՊՀ կենսաբանության ֆակուլտետի գիտական ուսումնասիրության առարկա: Գիտական խումբը մշակում է բնական կոնսերվանտներ և կենսաբանորեն ակտիվ հավելումներ, որոնց շնորհիվ կնվազի քիմիական բաղադրիչների կիրառումը սննդի և կերերի արտադրության ոլորտում:

«Բուսական ծագմամբ միացությունների ներուժը սննդի և կերերի արտադրության կոնսերվանտների և նոր կենսաբանորեն ակտիվ հավելումների մշակման ոլորտում» հնգամյա գիտական թեման ֆինանսավորում է ՀՀ ԿԳՄՍՆ գիտության կոմիտեն: Նպատակն է մշակել հակամանրէային և հակաօքսիդանտային ազդեցությամբ բնական կոնսերվանտներ, կենսաբանորեն ակտիվ հավելումներ և այլ պատրաստուկներ (α-թեստավորված, TRL-5), որոնք կկիրառվեն գյուղատնտեսության, սննդի արտադրության, ինչպես նաև կանխարգելիչ բժշկության և անասնաբուժության ոլորտներում:

Գիտական թեմայի շրջանակում ուսումնասիրվում են բույսերից (օրինակ՝ Vitis vinifera, Ocimum basilicum, Origanum vulgare, Artemisia dracunculus, Ribes nigrum և այլն) անջատված լուծամզվածքների հակաօքսիդանտային, հակամանրէային և հակաբիոտիկ-մոդուլացնող ակտիվությունը: Որպես թեստ-համակարգեր կիրառվում են տարբեր միկրոօրգանիզմներ և տարբեր ծագմամբ բջջային գծեր: Նաև ուսումնասիրվում են բույսերի նյութափոխանակությունը և լուծամզվածքների բջջատոքսիկությունը: Հետազոտվում է լուծամզվածքների ազդեցությունը մանրէների թաղանթների, բջջային հակաօքսիդանտային ակտիվության և շաքարային դիաբետի արդյունքում ձևավորված նեֆրոպատիայի մոդելի վրա։

Հետազոտական խմբի ղեկավար, ԵՊՀ կենսաբանության ֆակուլտետի կենսաքիմիայի, մանրէաբանության և կենսատեխնոլոգիայի ամբիոնի ավագ գիտաշխատող, կ.գ.թ. Նաիրա Սահակյանը մեզ հետ զրույցում շեշտեց, որ զուգահեռաբար փորձում են լուծել մի քանի խնդիրներ. «Բացի բուսական ծագում ունեցող կոնսերվանտների ստեղծումից՝ ցանկանում ենք պարզել հիմնարար խնդիրներ, որոնք առնչվում են ժամանակակից հիվանդությունների զարգացմանը և կանխարգելմանը (օրինակ՝ քաղցկեղ, դիաբետիկ նեֆրոպատիա և դիաբետիկ այլ բարդություններ), ինչպես նաև փորձում ենք լուծել մեր դարաշրջանի խոշորագույն խնդիրներից մեկը՝ հակաբիոտիկների նկատմամբ կայունության խնդիրը»:

2021 թվականից իրականացվող գիտական ծրագրի շրջանակում արդեն իսկ հրապարակվել է ութ գիտական հոդված միջազգային գրախոսվող ամսագրերում. երեքն այժմ հրապարակման փուլում են:

Գիտական խմբի անդամներն են ԵՊՀ կենսաբանության ֆակուլտետի կենսաքիմիայի, մանրէաբանության և կենսատեխնոլոգիայի ամբիոնի կ.գ.թ. Մարգարիտ Պետրոսյանը, Գ.Ս. Դավթյանի անվան հիդրոպոնիկայի պրոբլեմների ինստիտուտի գիտաշխատող, կ.գ.թ. Գոհար Սահակյանը, Երևանի պետական բժշկական համալսարանի դ.գ.թ. Արմենուհի Մողրովյանը, ԵՊՀ կենսաբանության ֆակուլտետի ասպիրանտներ Անուշ Բաբայանը, Անահիտ Շիրվանյանը, Սիլվարդ Թադևոսյանը, մագիստրոս Ալվարդ Մինասյանը և մագիստրանտ Նաիրա Վարդանյանը: Ծրագրի միջազգային գործընկերն է Գդանսկի տեխնոլոգիական համալսարանի (Լեհաստան) պրոֆեսոր Ագնեշկա Բարտոշեկը, որը մասնագիտությամբ սննդաբան և քիմիկոս է:

Նաիրա Սահակյանի և Ագնեշկա Բարտոշեկի գիտական հետաքրքրությունները խաչվել են դեռևս 2016 թ.՝ Եվրոպական միության «Հորիզոն-2020» ծրագրի շրջանակում, երբ 40 երկրի ավելի քան 100 մասնակիցներից վստահեցին հենց միմյանց և որոշեցին կյանքի կոչել գիտական համատեղ նախագծեր: Մինչև այս գիտական թեմայի նախաձեռնումը՝ բուհերի համագործակցության շրջանակում ԵՊՀ կենսաբանության ֆակուլտետի կենսաքիմիայի, մանրէաբանության և կենսատեխնոլոգիայի ամբիոնի երիտասարդ գիտաշխատողներ լաբորատոր պրակտիկա են անցել Գդանսկի տեխնոլոգիական համալսարանում՝ զարգացնելով մասնագիտական հմտությունները և գիտելիքները:

Այս գիտական թեմայի շրջանակում ևս երիտասարդ հայ մասնագետները հնարավորություն ունեն մեկնելու Լեհաստան և տեղում ծանոթանալու այն միջավայրին, որտեղ աշխատում են միջազգային գործընկերները: Գիտական խմբի անդամ Անահիտ Շիրվանյանն արդեն իսկ կատարել է հետազոտություններ Գդանսկի տեխնոլոգիական համալսարանում, որոնց արդյունքներն այժմ ամփոփվում են գիտական հոդվածում: Առաջիկայում պլանավորվում է երկու երիտասարդ մասնագետի այցելություն ևս:

Դրամաշնորհային ծրագրի պահանջների համաձայն՝ Ագնեշկա Բարտոշեկն արդեն 2-րդ անգամ այցելել է ԵՊՀ՝ կատարվող գիտական գործընթացներին անձամբ ծանոթանալու նպատակով: Պրոֆեսորին հիացնում են ԵՊՀ կենսաբանների՝ արտասահմանցի գործընկերների և գիտնականների հետ հաղորդակցվելու, համագործակցելու և հավասար գործընկեր դառնալու ջանքերը, որոնց դրսևորումներից են Հայաստանում սննդագիտության զարգացմանն  ուղղված քայլերը, ինչը միջազգային գիտական հանրույթում մեծ ուշադրության է արժանացել հատկապես վերջին 5 տարիների ընթացքում:

Անդրադառնալով Հայաստանում սննդագիտության զարգացման հնարավորություններին՝ պրոֆեսորը շեշտեց. «Հայաստանում կան բազմատեսակ բույսեր, որոնց  կեսաբանական ակտիվությունը հայտնի չէ, հետևաբար երկիրը հրաշալի աղբյուր է ուսումնասիրությունների համար, որոնցում անգամ հին և փորձված մեթոդների կիրառումն արդարացված է»:

Տասնօրյա այցի ընթացքում Ագնեշկա Բարտոշեկը մասնակցել է «Ֆունկցիոնալ սննդամթերք և կենսաբանական ակտիվ միացություններ. ժամանակակից և միջնադարյան մոտեցումներ» խորագրով միջազգային 31-րդ գիտաժողովին, ունեցել մասնագիտական հանդիպումներ և քննարկումներ սննդագիտությանն առնչվող տարատեսակ թեմաներով, ինչպես նաև անցկացրել դասախոսություն սնուցման նոր զարգացումների ընդհանուր դրույթների վերաբերյալ: 

Մեզ հետ զրույցում Ա. Բարտոշեկը նշեց, որ հայ գործընկերների հետ համագործակցությունն իր համար ունի յուրահատուկ կարևորություն ոչ միայն գիտական, այլև անձնական դրդապատճառներով:

«Լեհաստանում հայերն ունեն ուրույն լեհական անվանում՝ Ormianie, ինչը խոսում է հայ համայնքի ներկայացվածության և դարավոր բարեկամական կապի մասին: Հայաստանում ես ինձ զգում եմ ինչպես տանը. մարդկանց ժեստերը, հաղորդակցության ձևը շատ ծանոթ և հարազատ են ինձ, որոնք ոգեշնչում են ամրապնդելու գործընկերային կապերը»,- ընդգծեց Գդանսկի տեխնոլոգիական համալսարանի պրոֆեսորը:

Նաիրա Սահակյանը և Ագնեշկա Բարտոշեկը նշեցին, որ ցանկանում են ապագայում կյանքի կոչել գիտական նոր նախագծեր, կազմակերպել ուսանողների, դասախոսների փոխանակման և կրթագիտական այլ ծրագրեր՝ նպաստելով բուհերի գիտական երկխոսության ամրապնդմանը:

Լիլիթ Մկրտչյան
ShareFacebookTelegram

Վերջին նորություններ

Գիտագործնական համաժողով ԵՊՀ-ում. քրեական դատավարության հիմնախնդիրներն ու զարգացման ուղիները՝ օրակարգում

23.05.2025

Քվանտային մեխանիկայի ինտերպրետացիաները

22.05.2025

«Հոդվածագրության դպրոց-3» գիտակրթական ծրագիրը ԵՊՀ-ում

22.05.2025
Տեսնել բոլորը

Հայտարարություններ

Բաց մրցույթ ԵՊՀ պրոֆեսորադասախոսական կազմի թափուր պաշտոնների տեղակալման համար

05.23.2025 - 06.06.2025

Երևանի պետական համալսարանը հայտարարում է պրոֆեսորադասախոսական կազմի թափուր պաշտոնների համալրման բաց մրցույթ՝ պարզեցված ընթացակարգով

05.23.2025 - 06.06.2025

Մեկնարկում է «Արդ եւս» ծրագիրը

05.21.2025
Տեսնել բոլորը

Արագ հասանելիություն

  • Ինտրանետ
  • E-learning
  • Mulberry
  • Էլ. դիմումներ
  • Հեռախոսագիրք
  • Registrar
  • Փաստաթղթեր

Footer site information

  • Հիմնական էջեր
    • Ընդունելություն
    • Կրթություն
    • Գիտություն
    • Նորություններ
  • Տեղեկատվություն
    • Հաճախ տրվող հարցեր
    • Թափուր հաստիքներ
    • Կրթական ծրագրերի որոնում
    • Դիմորդներին
    • Ուսանողներին
  • ԵՊՀ-ի մասին
    • ԵՊՀ կառավարումը
    • ԵՊՀ խորհրդանիշները
© Երևանի պետական համալսարան 2025
Հասցե` ՀՀ, ք. Երևան, 0025, Ալեք Մանուկյան 1 (+37460) 710000 info@ysu.am