Skip to main content
Գլխավոր
envelope
ՀայերենРусскийEnglish

Main Navigation (Arm)

  • Ընդունելություն
    • Բակալավրիատ
    • Մագիստրատուրա
    • Ասպիրանտուրա
    • Օտարերկրյա ուսանողներ
    • Նախապատրաստական դասընթացներ
    • Դիմորդների հետ տարվող աշխատանքներ
    • ԵՊՀ ՍԹԵՄ ավագ դպրոց
  • Կրթություն
    • Առաջինկուրսեցու ուղեցույց
    • Կրթական ծրագրեր
    • Մանկավարժի որակավորման շնորհում
    • Ակադեմիական գրագրության կենտրոն
    • Շարունակական կրթություն
    • Ակադեմիական օրացույց
  • Գիտություն
    • Բաց գիտություն
    • Գիտաժողովներ
    • Գրադարան
    • Դրամաշնորհներ
    • Հրատարակչություն
    • Մասնագիտական խորհուրդներ
    • ՄՌԿ ռազմավարություն հետազոտողների համար
  • Նորություններ
    • Իրադարձություններ
    • Միջոցառումներ
    • Լուրեր
    • Տեղեկագիր
    • Հայտարարություններ
    • Պատկերասրահ
    • Տեսադարան

Secondary navigation (Arm)

  • ԵՊՀ-ի մասին
    • ԵՊՀ կառավարումը
    • ԵՊՀ խորհրդանիշները
    • Միջազգային համագործակցություն
    • Որակի ապահովում
    • ԵՊՀ պատմության թանգարան
    • Աշխատանք ԵՊՀ-ում
    • Հաճախ տրվող հարցեր
  • Կառուցվածք
    • ԵՊՀ ֆակուլտետներ և կրթական կենտրոններ
      • Աշխարհագրության և երկրաբանության ֆակուլտետ
      • Աստվածաբանության ֆակուլտետ
      • Արևելագիտության ֆակուլտետ
      • Ժուռնալիստիկայի ֆակուլտետ
      • Ինֆորմատիկայի և կիրառական մաթեմատիկայի ֆակուլտետ
      • Իրավագիտության ֆակուլտետ
      • Կենսաբանության ֆակուլտետ
      • Հայ բանասիրության ֆակուլտետ
      • Մաթեմատիկայի և մեխանիկայի ֆակուլտետ
      • Մանկավարժության և կրթության զարգացման կենտրոն
      • Միջազգային հարաբերությունների ֆակուլտետ
      • Պատմության ֆակուլտետ
      • Ռուս բանասիրության ֆակուլտետ
      • Սոցիոլոգիայի ֆակուլտետ
      • Տեղեկատվական տեխնոլոգիաների կրթական և հետազոտական կենտրոն
      • Տնտեսագիտության և կառավարման ֆակուլտետ
      • Փիլիսոփայության և հոգեբանության ֆակուլտետ
      • Քիմիայի ֆակուլտետ
      • Եվրոպական լեզուների և հաղորդակցության ֆակուլտետ
      • Եվրոպական ուսումնասիրությունների կենտրոն
      • Ֆարմացիայի ինստիտուտ
      • Ֆիզիկայի ինստիտուտ
      • Քաղաքացիական պաշտպանության ամբիոն
      • Ֆիզիկական դաստիարակության և սպորտի ամբիոն
    • Column Wrapper
      • ԵՊՀ ՍԹԵՄ ավագ դպրոց
      • ԵՊՀ Իջևանի մասնաճյուղ
    • Գիտական կենտրոններ և լաբորատորիաներ
      • Կենսաբանության գիտահետազոտական ինստիտուտ
      • Հայագիտական հետազոտությունների ինստիտուտ
      • Հումանիտար հետազոտությունների ինստիտուտ
      • Մաթեմատիկական և կիրառական հետազոտությունների կենտրոն
      • Քիմիայի գիտահետազոտական կենտրոն
      • Ֆարմացիայի ինստիտուտի գիտահետազոտական կենտրոն
      • Ֆիզիկայի գիտահետազոտական ինստիտուտ
    • Գիտաուսումնական կենտրոններ
      • Ամերիկյան հետազոտությունների կենտրոն
      • Գերմեծ ինտեգրալ սխեմաների նախագծում (Սինոփսիս) մասնագիտացման լսարան-լաբորատորրիա
      • Դեղերի որակի հսկման և մոնիթորինգի գիտաուսումնական կենտրոն
      • Իրավաբանական կլինիկա
      • Կիրառական հոգեբանության կենտրոն
      • Հունագիտության գիտաուսումնական կենտրոն-գրադարան
      • Մանրէաբանական կենսատեխնոլոգիաների և կենսավառելիքի նորարարական կենտրոն
      • Ռուսական կենտրոն
      • Ռուսաստանյան հետազոտությունների կենտրոն
      • Սոցիոլոգիայի հեռաուսուցման լաբորատորիա
    • Column Wrapper
      • Բաններ
    • ԵՊՀ վարչական ստորաբաժանումներ
      • Անձնակազմի կառավարման բաժին
      • Արխիվ
      • Ավտոպարկ
      • Բիզնես ինկուբատոր
      • Բյուրականի ուսումնաարտադրական բազա
      • Բուժկետ
      • Գիտական քարտուղարություն
      • Գիտական քաղաքականության վարչություն
      • Գնումների կազմակերպման վարչություն
      • Դոկտորական կրթության կենտրոն
      • ԵՊՀ պատմության թանգարան
      • Էներգետիկ համակարգի շահագործման բաժին
      • Ընդհանուր բաժին
      • Ընդունելության և դիմորդների հետ տարվող աշխատանքների կենտրոն
      • Իրավաբանական ծառայություն
      • Ծաղկաձորի ուսումնաարտադրական բազա
      • Հակահրդեհային ծառայություն
      • Հատուկ բաժին
      • Հաշվապահական հաշվառման վարչություն
      • Հյուրերի տուն
      • Հրատարակչություն
      • Մարքեթինգի բաժին
      • Միջազգային համագործակցության վարչություն
      • Մշակույթի կենտրոն
      • Շրջանավարտների և կարիերայի կենտրոն
      • Որակի ապահովման կենտրոն
      • Ռազմավարական պլանավորման կենտրոն
      • Ռեկտորի աշխատակազմ
      • Սարգիս և Մարի Իզմիրլյանների անվան գրադարան
      • Տարածքի բարեկարգման և կանաչապատման բաժին
      • Տեղեկատվական տեխնոլոգիաների վարչություն
      • Տնտեսական գործունեության կազմակերպման և վերահսկման բաժին
      • Ուսումնամեթոդական վարչություն
      • Ուսանողական հանրակացարան
      • Ուսանողների հետ տարվող աշխատանքների կենտրոն
      • Ֆինանսական վերլուծությունների վարչություն
  • Կառուցվածք
  • Շրջանավարտներ և կարիերա
    • Կարիերայի կենտրոն
    • Շրջանավարտների համայնք
    • ԵՊՀ բարեկամներ
  • Ուսանողական կյանք
    • Արվեստ և մշակույթ
    • ԵՊՀ ուսանողական խորհուրդ
    • ԵՊՀ ուսանողական գիտական ընկերություն
ՀայերենРусскийEnglish
envelope

Main Navigation (Arm)

  • Ընդունելություն
    • Բակալավրիատ
    • Մագիստրատուրա
    • Ասպիրանտուրա
    • Օտարերկրյա ուսանողներ
    • Նախապատրաստական դասընթացներ
    • Դիմորդների հետ տարվող աշխատանքներ
    • ԵՊՀ ՍԹԵՄ ավագ դպրոց
  • Կրթություն
    • Առաջինկուրսեցու ուղեցույց
    • Կրթական ծրագրեր
    • Մանկավարժի որակավորման շնորհում
    • Ակադեմիական գրագրության կենտրոն
    • Շարունակական կրթություն
    • Ակադեմիական օրացույց
  • Գիտություն
    • Բաց գիտություն
    • Գիտաժողովներ
    • Գրադարան
    • Դրամաշնորհներ
    • Հրատարակչություն
    • Մասնագիտական խորհուրդներ
    • ՄՌԿ ռազմավարություն հետազոտողների համար
  • Նորություններ
    • Իրադարձություններ
    • Միջոցառումներ
    • Լուրեր
    • Տեղեկագիր
    • Հայտարարություններ
    • Պատկերասրահ
    • Տեսադարան

Secondary navigation (Arm)

  • ԵՊՀ-ի մասին
    • ԵՊՀ կառավարումը
    • ԵՊՀ խորհրդանիշները
    • Միջազգային համագործակցություն
    • Որակի ապահովում
    • ԵՊՀ պատմության թանգարան
    • Աշխատանք ԵՊՀ-ում
    • Հաճախ տրվող հարցեր
  • Կառուցվածք
    • ԵՊՀ ֆակուլտետներ և կրթական կենտրոններ
      • Աշխարհագրության և երկրաբանության ֆակուլտետ
      • Աստվածաբանության ֆակուլտետ
      • Արևելագիտության ֆակուլտետ
      • Ժուռնալիստիկայի ֆակուլտետ
      • Ինֆորմատիկայի և կիրառական մաթեմատիկայի ֆակուլտետ
      • Իրավագիտության ֆակուլտետ
      • Կենսաբանության ֆակուլտետ
      • Հայ բանասիրության ֆակուլտետ
      • Մաթեմատիկայի և մեխանիկայի ֆակուլտետ
      • Մանկավարժության և կրթության զարգացման կենտրոն
      • Միջազգային հարաբերությունների ֆակուլտետ
      • Պատմության ֆակուլտետ
      • Ռուս բանասիրության ֆակուլտետ
      • Սոցիոլոգիայի ֆակուլտետ
      • Տեղեկատվական տեխնոլոգիաների կրթական և հետազոտական կենտրոն
      • Տնտեսագիտության և կառավարման ֆակուլտետ
      • Փիլիսոփայության և հոգեբանության ֆակուլտետ
      • Քիմիայի ֆակուլտետ
      • Եվրոպական լեզուների և հաղորդակցության ֆակուլտետ
      • Եվրոպական ուսումնասիրությունների կենտրոն
      • Ֆարմացիայի ինստիտուտ
      • Ֆիզիկայի ինստիտուտ
      • Քաղաքացիական պաշտպանության ամբիոն
      • Ֆիզիկական դաստիարակության և սպորտի ամբիոն
    • Column Wrapper
      • ԵՊՀ ՍԹԵՄ ավագ դպրոց
      • ԵՊՀ Իջևանի մասնաճյուղ
    • Գիտական կենտրոններ և լաբորատորիաներ
      • Կենսաբանության գիտահետազոտական ինստիտուտ
      • Հայագիտական հետազոտությունների ինստիտուտ
      • Հումանիտար հետազոտությունների ինստիտուտ
      • Մաթեմատիկական և կիրառական հետազոտությունների կենտրոն
      • Քիմիայի գիտահետազոտական կենտրոն
      • Ֆարմացիայի ինստիտուտի գիտահետազոտական կենտրոն
      • Ֆիզիկայի գիտահետազոտական ինստիտուտ
    • Գիտաուսումնական կենտրոններ
      • Ամերիկյան հետազոտությունների կենտրոն
      • Գերմեծ ինտեգրալ սխեմաների նախագծում (Սինոփսիս) մասնագիտացման լսարան-լաբորատորրիա
      • Դեղերի որակի հսկման և մոնիթորինգի գիտաուսումնական կենտրոն
      • Իրավաբանական կլինիկա
      • Կիրառական հոգեբանության կենտրոն
      • Հունագիտության գիտաուսումնական կենտրոն-գրադարան
      • Մանրէաբանական կենսատեխնոլոգիաների և կենսավառելիքի նորարարական կենտրոն
      • Ռուսական կենտրոն
      • Ռուսաստանյան հետազոտությունների կենտրոն
      • Սոցիոլոգիայի հեռաուսուցման լաբորատորիա
    • Column Wrapper
      • Բաններ
    • ԵՊՀ վարչական ստորաբաժանումներ
      • Անձնակազմի կառավարման բաժին
      • Արխիվ
      • Ավտոպարկ
      • Բիզնես ինկուբատոր
      • Բյուրականի ուսումնաարտադրական բազա
      • Բուժկետ
      • Գիտական քարտուղարություն
      • Գիտական քաղաքականության վարչություն
      • Գնումների կազմակերպման վարչություն
      • Դոկտորական կրթության կենտրոն
      • ԵՊՀ պատմության թանգարան
      • Էներգետիկ համակարգի շահագործման բաժին
      • Ընդհանուր բաժին
      • Ընդունելության և դիմորդների հետ տարվող աշխատանքների կենտրոն
      • Իրավաբանական ծառայություն
      • Ծաղկաձորի ուսումնաարտադրական բազա
      • Հակահրդեհային ծառայություն
      • Հատուկ բաժին
      • Հաշվապահական հաշվառման վարչություն
      • Հյուրերի տուն
      • Հրատարակչություն
      • Մարքեթինգի բաժին
      • Միջազգային համագործակցության վարչություն
      • Մշակույթի կենտրոն
      • Շրջանավարտների և կարիերայի կենտրոն
      • Որակի ապահովման կենտրոն
      • Ռազմավարական պլանավորման կենտրոն
      • Ռեկտորի աշխատակազմ
      • Սարգիս և Մարի Իզմիրլյանների անվան գրադարան
      • Տարածքի բարեկարգման և կանաչապատման բաժին
      • Տեղեկատվական տեխնոլոգիաների վարչություն
      • Տնտեսական գործունեության կազմակերպման և վերահսկման բաժին
      • Ուսումնամեթոդական վարչություն
      • Ուսանողական հանրակացարան
      • Ուսանողների հետ տարվող աշխատանքների կենտրոն
      • Ֆինանսական վերլուծությունների վարչություն
  • Կառուցվածք
  • Շրջանավարտներ և կարիերա
    • Կարիերայի կենտրոն
    • Շրջանավարտների համայնք
    • ԵՊՀ բարեկամներ
  • Ուսանողական կյանք
    • Արվեստ և մշակույթ
    • ԵՊՀ ուսանողական խորհուրդ
    • ԵՊՀ ուսանողական գիտական ընկերություն
  1. Գլխավոր
  2. Նորություններ
  3. Հայկական խաղողի կեղևները՝ սննդի անվտանգ փաթեթավորման հումք
Ապրիլ 21, 2025 | 10:31
Հետազոտություն
Միջազգային համագործակցություն
Մրցույթներ

Հայկական խաղողի կեղևները՝ սննդի անվտանգ փաթեթավորման հումք

Արհեստական pH ինդիկատորները, որոնք ապրանքի փաթեթավորման ներքին կամ արտաքին հատվածում տեղադրված թաղանթներն են, ունեն թունայնություն, ինչը սահմանափակում է դրանց կիրառությունը սննդի փաթեթավորման մեջ։ ԵՊՀ երիտասարդ գիտաշխատող Հայկ Պետրոսյանն իր գիտական խմբի հետ ուսումնասիրում է խաղողի մի շարք տեսակների կեղևներից բնական pH ինդիկատորների ստացման գործընթացը: Նա նշում է, որ հնարավոր է օգտագործել, օրինակ, գինու արտադրությունից մնացած խաղողի թափոնները՝ նվազեցնելով նաև հումքի ծախսերն ու նպաստելով տեղական վերամշակման զարգացմանը։

Քիմիայի ֆակուլտետի գիտաշխատող Հայկ Պետրոսյանի «Հայկական խաղողի կեղևների լուծամզվածքները որպես pH-ի ինդիկատորներ» վերտառությամբ գիտական նախագիծը երաշխավորվել է ֆինանսավորման «Երիտասարդ գիտաշխատողների հետազոտությունների աջակցության ծրագիր-2025» մրցույթի արդյունքներով:

- Հա՛յկ, ի՞նչ է pH ինդիկատորը։ Ո՞րն է գիտական նախագծի նպատակը:

- Սննդի արդյունաբերության, մասնավորապես փաթեթավորման գործընթացներում աշխարհում ի հայտ է եկել «խելացի փաթեթավորում» (smart packaging) ժամանակակից տեխնոլոգիան, որը ոչ միայն պաշտպանում է ապրանքը, այլ նաև տեղեկություն է տալիս դրա վիճակի մասին։ Շատ մթերքներ, օրինակ, միսը, ձուկը, կաթնամթերքը փչանալիս փոխում են իրենց pH-ը՝ արտադրելով թթուներ կամ ամոնիակ։ Եվ ահա pH ինդիկատորները փաթեթավորման ներքին կամ արտաքին հատվածում տեղադրված այն թաղանթներն են, որոնք զգայուն են այդպիսի նյութերի առաջացման նկատմամբ։ Եվ այդ զգայունությունը արտահայտվում է գույնի փոփոխությամբ։ Այս թաղանթների հիմքում հաճախ դրվում են սինթեզված քիմիական pH ինդիկատորներ, ինչպիսիք են մեթիլ օրանժը, բրոմոկրեզոլի կանաչը, ֆենոլֆթալեինը և այլն։ Չնայած դրանց արդյունավետությանը՝ արհեստական ինդիկատորներն ունեն որոշ թունայնություն, ինչը սահմանափակում է դրանց կիրառությունը սննդի ուղղակի փաթեթավորման մեջ, ինչպես նաև նմանատիպ նյութեր ստանալը մեծացնում է նաև ծախսը։ 

Որպես այլընտրանք՝ ներկա պահին աշխարհում մեծ թափով զարգանում է բուսական ծագման նյութերի կիրառումը «խելացի փաթեթավորման մեջ»։ Այս տեսանկյունից մեծ հետաքրքրություն են ներկայացնում անտոցիանները՝ ջրում լուծվող պիգմենտներ, որոնք առկա են խաղողի կեղևում, հապալասում, բալում, կարմիր կաղամբում և այլ բույսերում։

Այս նախագծի նպատակն է Հայաստանի Հանրապետությունում աճող խաղողի մի շարք տեսակների կեղևներից լուծամզել անտոցիաններ, ստանալ հավելումներ, մասնավորապես՝ այնպիսի գունանյութեր, որոնք ցուցաբերում են pH-ի նկատմամբ ընտրողականություն ու զգայունություն և կարող են օգտագործվել որպես բնական pH ինդիկատորներ (կենսատվիչներ) սննդի փաթեթավորման համար: 

- Հետազոտության համար խաղողի ո՞ր տեսակներն են օգտագործվելու։ Ինչո՞ւ են ընտրվել հենց այդ տեսակները:

- Վերը նշված նպատակների իրագործման համար օգտագործվելու են հայաստանյան «Արենի» և «Կարմրահյութ» տեսակի խաղողի մնացորդները։ Մեր նախնական հետազոտությունները ցույց են տվել հատկապես նշված խաղողի տեսակներում անտոցիանների լայն սպեկտրի պարունակություն, ինչը և շահագրգռել է մեզ օգտագործել «Արենի» և «Կարմրահյութ» տեսակները գիտական նախագծի նպատակների իրականացման համար։

- Նախագիծը միտված է նաև նպաստելու սննդամթերքի անվտանգության բարելավմանը և «կանաչ մոտեցման» զարգացմանը: Ո՞ր քայլերն են նպաստելու նշված նպատակների իրականացմանը: 

- Այս նախագիծը դիտարկում է արհեստական ինդիկատորների կայուն և էկոլոգիապես մաքուր այլընտրանքը, ինչը միաժամանակ նաև տնտեսապես ձեռնտու է. հնարավոր է օգտագործել, օրինակ, գինու արտադրությունից մնացած խաղողի թափոնները՝ նվազեցնելով հումքի ծախսերն ու նպաստելով տեղական վերամշակման զարգացմանը։

Նախագծի իրականացման շրջանակում օգտագործվելու են արդեն իսկ նշված խաղողի տեսակների արտադրական թափոնները՝ կեղևները, ինչի շնորհիվ կարող ենք ունենալ «Արենի» և «Կարմրահյութ» խաղողի տեսակների, այսպես ասած, «անթափոն տեխնոլոգիայի» ցիկլ։ Բուսական հումքից ստացված pH ինդիկատորների կիրառումը կնպաստի նաև սննդամթերքի անվտանգության բարելավմանը՝ ի հաշիվ կիրառվող նյութերի ավելի քիչ թունայնության։ Հարկ է նշել, որ pH ինդիկատորների ստացման ժամանակ կիրառվող բուսական հումքի լուծամզվածքները կնպաստեն նաև նման ինդիկատորների ստացման ֆինանսական ծախսի նվազեցմանը։

- Ներկայում հետազոտության ո՞ր փուլում եք, ի՞նչ եզրահանգումների եք եկել:

- Արդեն ունենք pH-ի փոփոխության նախնական արդյունքներ՝ մսամթերքի փչանալու հետ կապված, ինչը հուսադրող է։ Կարծում ենք, որ շարունակական հետազոտությունները թույլ կտան մեզ գնահատել հայկական խաղողի արտադրական արգասիք համարվող կեղևներից ստացված անտոցիանների արդյունավետ օգտագործումը (մեր կողմից արդեն իսկ կիրառված) pH ինդիկատորների ստացման համար։

- Ովքե՞ր են ներգրավված գիտական խմբում, ունե՞ք արտերկրից խորհրդատու:

- Խմբում, բացի գիտական ղեկավարից (դեղագործական գիտությունների թեկնածու Հայկ Պետրոսյան), ներգրավված են նաև ԵՊՀ քիմիայի ֆակուլտետի «Սննդի անվտանգություն» և «Քիմիա» մագիստրոսական կրթական ծրագրերի ուսանողներ Արթուր Նիգարյանը, Էլեն Բադանյանը, Աննա Սոլոյանը, որոնք արդեն իսկ ունեն մեծ փորձ բուսական հումքից կենսաբանորեն ակտիվ նյութերի լուծամզման, որոշ ֆիզիկաքիմական հատկությունների ուսումնասիրման, ինչպես նաև այդ նյութերի կիրառման գործընթացներում։ Ավելորդ չէ նշել, որ Արթուր Նիգարյանը և Աննա Սոլոյանը հանդիսացել են կատարողներ «Երիտասարդ գիտաշխատողների հետազոտությունների աջակցության ծրագիր-2022» (գիտական ղեկավար՝ դ.գ.թ. Հայկ Պետրոսյան) ֆինանսավորման երաշխավորված «Վայրի աճող բուսատեսակների ֆիզիկաքիմիական հատկությունների ուսումնասիրում, կենսաակտիվ միացությունների անջատում և արտադրական տարբեր բնագավառներում կիրառման հնարավորության ուսումնասիրում» գիտական ծրագրում և դրա շրջանակում իրականացված արդյունքների հիման վրա ունեցել են գիտական հոդվածների տպագրություններ ՄԳՇ գրախոսվող ամսագրերում։

Հարկ է նշել, որ «Երիտասարդ գիտաշխատողների հետազոտությունների աջակցության ծրագիր-2025» մրցույթի «Հայկական խաղողի կեղևների լուծամզվածքները որպես pH-ի ինդիկատորներ» ֆինանսավորման երաշխավորված գիտական ծրագիրը ունի նաև խորհրդատու արտերկրից՝ հանձին պրոֆեսոր Իոաննիս Սավվաիդիսի (Շարժայի համալսարան)։ Պրոֆեսոր Իոաննիս Սավվաիդիսը, որը Շարժայի համալսարանի բնապահպանական առողջապահության գիտությունների բնագավառի ճանաչված փորձագետ է, կարևոր դեր կխաղա նախագծի տարբեր փուլերում: Նրա մեծ փորձառությունը սննդային միկրոկենսաբանության և անվտանգության ոլորտում անչափ կարևոր կլինի գիտական նախագծի հաջող իրականացման համար: Նախագծի սկզբնական փուլում գիտությունների դոկտոր Սավվաիդիսը կհստակեցնի հետազոտական նպատակները և մեթոդաբանությունը՝ ապահովելով ուսումնասիրության համապատասխանությունը սննդի անվտանգության և փաթեթավորման տեխնոլոգիաների վերջին զարգացումներին: Նրա ներդրումը արժեքավոր կլինի փորձարկումների նախագծման ժամանակ, որոնք կդիտարկեն հայկական խաղողի կեղևներից ստացված pH-ի նկատմամբ զգայուն ինդիկատորների արդյունավետությունը: 

Նախագծի շրջանակում նախատեսվում է ծրագրի մասնակիցների այց Շարժայի համալսարան՝ պրոֆեսոր Սավվաիդիսի գլխավորած լաբորատորիա, փորձի փոխանակման համար։

- Ինչպե՞ս եք հանրայնացնելու հետազոտության արդյունքները:

- Նախագծի արդյունքների հանրայնացման համար նախատեսվում է կազմակերպել աշխատաժողովներ, սեմինարներ և այլ միջոցառումներ՝ ներկայացնելու ինչպես նախագծի ընթացքը, այնպես էլ դրա վերջնական արդյունքները։ Ակտիվ կաշխատենք՝ ներգրավելու տեղական գիտական համայնքին և բարձրացնելու իրազեկվածությունը բնական pH ինդիկատորների, մասնավորապես հայկական խաղողի կեղևից ստացված միացությունների կիրառման առավելությունների մասին։ Նախագծի գիտական արդյունքները կցուցադրվեն նաև միջազգային հարթակներում՝ տպագրվելով գրախոսվող գիտական ամսագրերում և թեզիսների ձևով ներկայացվելով մասնագիտական գիտաժողովներում։

Նարա Մարտիրոսյան
ShareFacebookTelegram

Վերջին նորություններ

«Աշխատանքային օրենսդրության առանձնահատկությունները մինչև 18 տարեկան անձանց համար». իրազեկման արշավ ՍԹԵՄ ավագ դպրոցի...

21.05.2025

ԵՊՀ ռուս բանասիրության ֆակուլտետը՝ Քեմբրիջի համալսարանի ուսանողների ուսումնառության մի մաս

21.05.2025

ԵՊՀ հետազոտողները գնահատում են թանգարանների օդի աղտոտվածությունն ու առաջարկում մաքրման միջոցներ

21.05.2025
Տեսնել բոլորը

Հայտարարություններ

Մեկնարկում է «Արդ եւս» ծրագիրը

05.21.2025

«էրազմուս+» ծրագրի միջազգային կրեդիտային շարժունություն. Կորունայի համալսարան, Իսպանիա

05.20.2025 - 06.10.2025

«Էրազմուս+» ծրագրի միջազգային կրեդիտային շարժունություն․ Լ’Աքվիլայի համալսարան, Իտալիա

05.19.2025 - 05.26.2025
Տեսնել բոլորը

Արագ հասանելիություն

  • Ինտրանետ
  • E-learning
  • Mulberry
  • Էլ. դիմումներ
  • Հեռախոսագիրք
  • Registrar
  • Փաստաթղթեր

Footer site information

  • Հիմնական էջեր
    • Ընդունելություն
    • Կրթություն
    • Գիտություն
    • Նորություններ
  • Տեղեկատվություն
    • Հաճախ տրվող հարցեր
    • Թափուր հաստիքներ
    • Կրթական ծրագրերի որոնում
    • Դիմորդներին
    • Ուսանողներին
  • ԵՊՀ-ի մասին
    • ԵՊՀ կառավարումը
    • ԵՊՀ խորհրդանիշները
© Երևանի պետական համալսարան 2025
Հասցե` ՀՀ, ք. Երևան, 0025, Ալեք Մանուկյան 1 (+37460) 710000 info@ysu.am